Wednesday, October 14, 2009

Jamuan Aidilfitri kat opis jibam

Salam sume kawan2 tersayang...

Firstly masih belum terlewat untuk aku nak ucapkan:

maap zahir batin yer :) sempena bulan syawal yang hampir tamat tak lama lagi nie

Alhamdulillah arinie mcm ok sket la.. semalam kan rase seram sejuk kan.. malam tadi tido taruk selimut tebal2 siap termimpi2 la bagai... opss mimpi yg agak ngeri dan menginsafkan aku.. payah la nak cite kat sini uols.. tak pela aku simpan sorang2 jela ek :P sampaikan pagi tadi terbabas pasal sedap nye tidoo.. terlewat sket daripada biasa..haha bestnye tido.. ujan plak tu kan..

Oklah meh sini aku nak sambung stori pasal jamuan raya kat opis aku pada 12 oktober iaitu ari isnin lepas.. sampai kuar dalam paper sinar harian ari selasa tadi tu kan.... auwww terglamer la kejap yer hihi sukaaa! :P

Jamuan kat opis aku nie agak grand cket berbanding jamuan2 biase uols! Setiap tahun musti ada tema kaler gitu.. kalo tahun lepas bos besar pilih kaler ijau tahun nie plak beliau pilih kaler biru.. itu yg best ok sebab kebetulan aku ada baju raye kaler biru heheh bleh la pakai masa ari jamuan tu.. biasanya macam tu la sapa yang kebetulan ada baju raya kaler yang serupa boleh pakai la kalo tak de tak pe bos besar tak marah.. :p

biasanya sehari sebelum jamuan raya sume staf yg terlibat akan turun awal.. bantu apa yang patut.. alhamdulillah jugak tahun nie aku tak de sebarang tugas khas maka tak payah la aku nak sebok2 datang opis ari minggu nak buat persiapan itu ini sume... hee

tugas aku pada hari jamuan tu adalah menjadi penyambut tetamu...haaaa very easy ok! sama macam tahun lepas jugak.. jadi pelayan VIP.. kacang jer tu uols! :P

korang mesti cakap jamuan kat opis aku cam kat kenduri kawen kan??? hihihi macam tu la yang aku rasa.. meriahnya dari segi hiasan tu memang tak boleh blah laa.. bos besar nak yang terbaik so sume staf yang terlibat bertungkus-lumus menjayakan nya..hehe

sempat la aku bergambar kat pintu gerbang menuju ke tempat makan VIP tu sebelum jamuan bermula.. kalo uols nak tau setiap tahun aku akan bergambar kat sini ok..haha kalo ditakdirkan tahun depan boss besar tak nak taruk pintu gerbang nie lagi maka tak dela gambar aku menepek kak sini uols.. ngeh ngeh ngeh

Menu ari jamuan tu memang banyak uols.. sampai aku tak sempat nak rase sume la kan.. amek yang perlu dan aku minat aje.. ok meh aku tayang cket2 kat uols k.. antara menu istimewa adalah seperti...

kambing panggang

aku rasa secuit jer..sebab aku tak reti nak makan rasanye ok laa kalo penggemar kambing mesti cakap sedaaaaaaaaaaappppppppp sangat sampai menjilat jari hihi

sate ayam

lembut giler sate nie! sedappp sangat tapi sayangnya aritu nafsu makan aku tak berapa sangat.. aku makan sket2 ajo

nie gerai kambing panggang ngan sate ayam tu dorang deco lawa2 sebab ada pertandingan gerai tercantik.. itu kelainan jamuan kami untuk tahun nie.. sapa gerai yang paling lawa, kreatif dan laku maksudnya ramai pengunjung maka dialah yang akan jadik juara..


pecal istimewa

lansung aku tak sempat sentuh.. dah petang baru terhegeh2 pi gerai tu.. tapi kuahnya plak dah abes... huhuhu terliur la aku beb tak sempat nak merasa..

yang ini paling sedapppp.. otak-otak

dulu aku tak pernah pun makan otak-otak nie kat opis nie la aku belajar makan tau..heheh

ada lagi istimewa.. iaitu ubi kayu rebus + sambal ikan bilis

jarang2 orang nak masak menu nie.. zaman sekarang payah nak cari uolsss

ada tapai.. tapai pulut itam dan putih.. dua2 tu aku tak sempat rasa.. kempunan hukhukhuk

buah-buahan

kuih-muih

pisang

haaa ini dia air yang paling laku dan meletoppp uols semestinya air kelapa muda

kelassss siap di korek-korek isinya tu uolsss

memang puasss laa minum time panas2 terik tu kan

ada cendol

haa aku suka kuih nie.. putu piring lembut dan gebu rasanya

itu saje gambar makanan yang ada dalam koleksi aku ada banyak lagi menu sebenarnya macam char koew tiew, burung puyuh goreng, ketupat, lemang, rendang.. pendek kata macam2 laaa hihi saje kasi uols terliur sket petang2 nie kan :p

Sementara menunggu tetamu yang datang aku posing2 dulu

bersama kak ani.. kaler baju sedondon uolss

haa itu gambar kandid tu.. aku pon tak perasan bile dorang amek.. heheh itu bukti aku sebok wat keje kan :P

antara tetamu yang datang...

siap beratur panjang tuuu

memang ramai yang datang tah daripada mana heheh

aku pon curi2 tulang g makan kejap.. sambil menjaga tetamu VIP yang macam2 karenah tu..

opss bukan makan berdua tau tapi makan bertiga.. sorang lagi dok sebok amek gambar :) tak perasan uols sedap sangat menghirup cendol tu haa

jamuan selesai hampir jam 4 petang.. makanan sume clear tinggal kuih-muih dan pecal jer yang tak habis.. tak sempat aku nak makan second round..uwaaaa

lastly.. terimalah gambar gedik2 kami bertiga

nurul, aku dan za

itu saje... esok ade open house lagi uolssss makan lagi.. hihi

15 comments:

hajarus said...

amboi meriahnyer open house... banyaknyer menu... nyam..nyam... sangat grand tu.... sangat sedondon baju akak ngan tema hari tu kan... cantik...

psssttt... kak illa berkenan la hajar tengok baju member akak yang name za tu... cantik, leh tak tanyerkan dier beli katner ek...??? minatnyer...

♥ Liana said...

uiyoooo giler banyak makanan dier... macam-macam jenis ado. u wat I lapar tetiba.. hissshhh.

selamat hari raya..!

Shemmi said...

wahh..

mmg marbeles jamuan raya opis dia...

tumpang tgk "open" gambar jela..haks2

amri said...

sorry xdpt dtg. ader kursus kat jpa ar ms ari yg sama...

ziha said...

best nyer de makanan banyak

SaifulAda said...

hehehe hai kak ila..bru format laptop.tu yg sunyi sepi..ade virus cinta tu yg xleh sign in blog..ni bru nk kedek2 naip blk..amboi jakess wat open house mcm kenduri kawin dah.bg semangat kt yg bju biru tu kot..hehehehe

viruspadu said...

dah macam kenduri kan, kelas betul

apsal tak jemput kita, makan sedap2 tu hikhikhik

kalau baca entry ni 10 kali pun boleh lapar 11 kali ok :p

paling best kalau jd penyambut tetamu vip, sobab sonang :p kannnnnn

*ayu* said...

mmg macam kenduri kawin... uhuks!!

dd dudu said...

akak.. akak beli tudung kat ne ek.. cantik color biru ni, pastu die cam labuh tutup dada.. huhu berkenan~

JIVEBUMZ said...

hajarus,
baju yang Za pakai tu dia beli kat Jalan TAR, KL tapi kat bazaar la yunk.. skg nie mane ade bazaar ramadhan lagi.. cube hajar cari kat butik area KL nun sure ade rasenye.. hege baju nie RM 180 camtu la tapi bley mintak kurang lagiii..hee selamat mencari :)

JIVEBUMZ said...

Liana,
hikhik selamat ari rayo!

shemmi,
kelas kak jamuan raya kat cni memang cam gitu.. so far makanan abes tak membazir langsung :P

amri,
oic patutlaaa aku tunggu jugak mana la mamat baju biru tak datang2 neh :P

ziha,
memang best gilak

JIVEBUMZ said...

saiful Ada,
semangat nak kawen bukan semangat raya ok! hihihi

viruspadu,
sekarang bile teringat balik rase menyesal 40 juta kali sebab tak makan banyak2222 aritu! kehkehkeh

penyambut tetamu tu clalu curik tulang.. jap layan tetamu jap dia g makan hahahaha

ayu,
kenduri kawen kite la tuuuu

JIVEBUMZ said...

dd Dudu,
iye ker? wahhh sudah berkenan dengan tudungku haha akak beli kat plaza massalam, sek 9, shah alam..

complete tu kasi address :)

neezareef said...

siyes npk meriah dah best..siap ade kambing golek tu..

sama la x reti mkn kambeng..

adenium said...

u look a bit berisi lah pakai baju biru nih.... hehehe

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site