Wednesday, July 8, 2009

kampung halaman ku tercinta

N3 khas sepanjang berada di kg cuti seminggu yang lepaih.. siyokkk ooo balik kg.. cuti seminggu tak terasa..

Ok seperti yang dijanjikan ada la sedikit gambar apa aktiviti aku kat kg sepanjang cuti.. aku balik lama-lama sume orang dok ingat aku cuti kawen laa.. bertunang laa.. padahal aku saja balik nak rehatkan minda.. mencari ketenangan.. konon-konon tak tenang la :p

Untuk makluman uols kg aku kat Perak nun sempadan kedah ngn penang.. ada korang kesah?? hihi saja la nak bitau.. sebabnya aku dok area perak utara.. antara perak yang paling hujung ckali


sekarang musim menuai padi kat kg aku.. kalo dulu org kg akan amek upah menuai ataupun mengerat padi kalo ikut bahasa org kg aku laa.. tapi sekarang dorang dah maju cket dah pakai mesin padi.. sebabkan tanah sawah tu kering so senang la mesin padi nak masuk.. kalo berair maka ada la org kg yg amek upah mengerat padi..hiii ada paham ka bahasa aku yg tah pape ni :p

nie ada sket gambar sawah padi depan umah aku tu (pakai kemera henpon jer kalo tak clear tu paham2 la kan)






Sempat jugak la aku g ziarah mak teh ngn pak cik aku.. dorang nie sume adik beradik belah mak aku.. masing2 sudah tiada pasangan hidup.. cian depa apa nak buat dah sampai takdir.. pasangan masing2 kembali ke rahmatullah..





Pastu mak aku ajak g ziarah jiran kg aku masuk spital Parit Buntar.. kami kat kg panggil pak lang mat suami kepada mak lang siti.. dia masuk wad kerana serangan jantung.. tak de lak aku nk amek gambar org sakit.. sebab takut kene marah ngn nurse :d aku bawak jiran sebelah umah aku sekali g melawat.. tu mak njang rahmah.. jiran sebelah umah.. hoho pasni korang dah tau la sape jiran aku..hiks



Nie pulak gambar anak sepupu aku.. baru berusia 7 bulan... waktu aku g ziarah umah pak cik aku tu.. mak teh aku ajak g umah anak dia dekat area situ.. so aku sempat la curik2 amek gambo anak dia yg gebusss nie..

geram aku ngn budak kecik nie muka lebar, tembam, petih melepak!! rasa nak cubittt2 berani cubit la kang mak dia belasah aku balik..hii


Aku rajin merayap umah org jer cuti tu.. sempat la aku g ziarah kawan aku.. kawan sekolah aku dulu.. daripada tadika sampai la sekolah menengah.. dia baru lahirkan sorang baby girl comei ikut wajah bapak dia.. Raja Aina Amira.. anak raja nie jgn main2 ok :p

waktu nie aku tengok mak aku dah excited nengok baby nie.. dalam pikiran aku kan.. mesti mak aku tak sabar nak dukung cucu sendiri :p sabar yer makkkkkk

hurm tula antara aktiviti aku sepanjang balik kg.. berjalan sana sini.. ziarah kawan saudara mara.. yela aku bukan selalu balik lama2 pong.. sesekali aku balik mesti nak dok kg lama2.. so pada yg dok cakap aku balik tunang ker kawen ker anda salah ok!! hihihi

9 comments:

DrSam said...

terus terkenang kampung bila tengok sawah pagi tu. dulu-dulu pun ada sawah padi. sekarang dah tak ada lagi.

Have a nice day.

Fariena said...

kampung kat mana yer...eina pun asal dr parit buntar..rumah tok la kat sana...

~zuraiwan~ said...

owhh kg perak ek? kt mn? mn tau kite skg ke...hehehe...akak pun org Perak..

JIVEBUMZ said...

drsam,
skg nie dah kene teroka ker sawah padi tu? erm tak pe leh tgk sawah padi kat blog saya..hihi

fariena,
kg ila kt sg bakau.. eh sekampung la kite yer?

zuraiwan,
kt sg bakau, parit buntar :d

atty's said...

tenang je tgk sawah padi tuh

JIVEBUMZ said...

atty,
haah kak mmg tenang sebab tu saya suka blk kg kak oi :p

atie said...

Cantik kg ila yer, rasa cam teringat lak kat kg sendiri....huhu

JIVEBUMZ said...

atie,
time kaseh kak.. tempat jatuh lagi dikenang inikan pulak kampung sendirik hihi

cikyah.blogspot said...

rindunya kat bendang n famili ambo. hukhukhuk. La Pak Lang msuk hosp... mudah-mudahan cepat sembuh wahai PakLang ku. Sedihnye.

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site