Thursday, December 30, 2010

Last Check up Biweekly B/P seminggu 2x

Mula-mula tengok muka mama jibam dulu yer.. pastu baru baca n3 nie :)

Ada lagi sambungan pasal check up biweekly B/P neh.. nie kira edisi terakhir lani yer kawan2.. letih mak nak stori pasal nie lagi uhuk uhuk

ok mari kita ulang tayang balik yer kawan2.. aku mula kena check up seminggu 2x pada..


29/11:> B/P: 105/64 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 65.3 kg

2/12 :> B/P: 103/63 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 65.2 kg
6/12 :> B/P: 96/60 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 65.6 kg (yg nie dah mula nak naik)
9/12 :> B/P: 106/57 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 66.1 kg (hat nie hancussss!)
13/12:> B/P: 120/62 Urine : ALB (T) Gula (N) Weight: 65.7 kg (menten beb)
16/12:> B/P: 104/55 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 65.7 kg (phewww gile menten)
20/12:> B/P: 112/60 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 67.2 kg >matiklaaaa aku pasni :(
23/12:> B/P: 99/63 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 65.5 kg >oitt tetiba turun balik berat badan haku nie magiknyaaa!
27/12:> Pegi Jengka, Pahang anto adik ipar lapor diri kat uitm tak sempat carik klinik seb baik tak kene marah dengan nurse.. huhu takottttt
29/12:> B/P: 106/63 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 67 kg (Berat sekarang!)

Hei sapa cakap aku berat haaa?? baby yang berat tau! baby dah berat 500 gram.. selebihnya tu darah, air ketuban, uri dll


alamak tulisan pun dah bertukar nie marah ke hapa? hikhik pepon dulu berat aku 56 kg jer tau.. haa saje jer nak habaq mai supaya korang tak kata aku gemoks


larikssssss



Selamat pengantin baru adikku..

Tanggal 25 Disember 2010 adik Yat telah selamat disatukan dengan pasangan chenta hati beliau Mohd Hazlim Bin Wahi.. ate orang manjung, perak asalnye..

Majlis berlansung dengan meriahnya.. alhamdulillah sume tetamu yang hadir cukup makan.. makan bertambah2.. sume hepi2 la.. adik-beradik sume bertungkus lumus sebaik mungkin bagi memastikan majlis tersebut dapat berjalan lancar..

kami buat majlis secara gotong royong.. hanya terdiri daripada saudara mara terdekat dan juga jiran2 yang datang menolong.. jiran pun tak ramai sangat kat kampung aku tu.. yang ramai datang sume adik-beradik.. syukurlah kalo tak da dorang tak tau la cemana..

hei penat tau kenduri kendara nie.. dulu time aku jadik pengantin idok ler penat rope ini hiks

penat buat kerja lagi lebih2 tau daripada penat melayan tetamu sume tu.. hadei sakit pinggang den.. apapun yang majlis tu meriah ok!

haa nie dia sekeping gambar pengantin untuk tatapan korang.. sori ek ada sekeping jer kat dalam henpon aku nie.. maklum la masa kenduri aku bizi bangat tak sempat nak snap sana sini.. biase la kan kakak pengantin hihi

layanzzzzz


dan sekeping lagi cilok kat fesbuk adik Yat..

to adikku: semoga kalian berdua dilimpahkan rahmat dan rezeki yang melimpah ruah serta berbahagia selalu hendaknya.. amin

insyaallah kalo tak da aral kita ke manjung plak 1.1.2011 menganto pengantin pompuan lak.. kali nie kena snap muka mak buyong lebih2 sket! haha

Wednesday, December 29, 2010

Udah kerja dong

Assalammualaikum wbt

Kabare sume? waraskah???

Aku dah mula bekerja semalam tau! arinie baru berkesempatan nak bukak belog :P ada banyak stori tapi tak banyak gambar.. nanti2 aku stori k..

arinie selsema sket la uols.. pastu pagi tadi pegi klinik second antenatal check up.. kena cucuk kancing gigi kat lengan kiri.. adeiii lenguhhhnya.. agak2 buleh buat alasan ngan suami tak masak malam nie tak? hahaha

k la yer nti aku carik gambar2 kawen adik Yat yer, kat aku tak de simpan.. aritu malas nak snap pic la.. napa tah.. pembawakkan budak kot :P

hakhak

Wednesday, December 22, 2010

Jemputan Perkahwinan ADIK SAYA

ENTRY TERBARU ADA KAT BAWAH YER KAWAN2.. SILA LER SCROLL DOWN EH

Assalamualaikum wbt..

Jemput semua kawan2 blogger sekalian datang ke majlis perkahwinan adik saya pada 25 Disember 2010 bertempat di Parit Buntar, Perak.

Ate datang la beramai2 ke majlis adik bongsu kami ini bagi memeriahkan lagi majlis beliau.. sori la lambat menjemput korang sume.. akaknya bizi mem"beso"kan badan hikhik sampai terlupa adik mau naik pelamin :)

weh tak lama dah sabtu nie jer... huhuhu tetiba rasa sedeyyy.. sebab adik aku yang bongsu akan menamatkan zaman bujang.. sobsobsob


kad seperti dibawah nie>>>


dan lokasinya.. yang mana dah dekat2 area situ datang la.. boleh kita jumpa-jumpaan gitu.. mana yang jauh tak pe aku pahammmm eceh


k jumpa kat kenduri adik aku SABTU nie!

mood sekarang>>> mood nak balik kampung khamis nie mood keje yilek :P

Nak balik kampung!

korangggg


sok kan aku kan nak balik kampung.. phewwwwwwwww

dah lama tau tak balik kampung.. lepas raya puasa aritu lagi sob sob sob *nangeh

doakan kami selamat sampai ke parit buntaq yer.. aku kat sana sampai hari ahad jer pastu balik sini amek family mertua kat kajang then terus ke pahang.. isnin depan adik ipar mau register masuk uitm jengka nun.. so nak pi antaq dia plak..

cuti rehat aku bermula esok 23/12 - 27/12 yeahhh

ok lah uols belog aku berenti rehat seketika yer kalo ada masa kat kampung nanti aku apdet k

papai

Assalamualaikum wbt..

Al-fatihah untuk arwah baby : Muhammad Riyadh Amsyar



Pagi tadi dapat komen macam nie.. aku tertanya-tanya siapakah gerangan orangnya.. rupa-rupanya sahabat sekelas aku Siti Fairuz a.k.a peus

dapat jer tau sijantunghati nie yelah peus cepat2 aku kol dia.. tanya apa citer..

Baby dia meninggal dalam kandungan semasa berusia 6 bulan lebih.. akibat terbelit tali pusat.. biasanya baby dia akan gerak2 tapi satu hari tu baby dia tak gerak2.. peus pegi klinik untuk konpemkan.. dorang check jantung sume dah tak berdegup.. peus pun tak sangka boleh jadi macam tu.. doktor induce peus untuk keluarkan baby tu..

akhirnya 2hb disember tadi peus telah dipaksa bersalin untuk keluarkan baby yang dah meninggal dalam kandungan beliau..

baby yang beratnya lebih kurang 1 kg telah selamat dikeluarkan secara normal dan memang sah baby tu terbelit tali pusatnya sendiri..

sedih sangat.. mak dia lagi sedih.. sabar yer peus mungkin Allah lebih sayangkan arwah..

semoga rohnya arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.. insyaallah di syurgalah tempatnya..

al-fatihah untuk arwah...


coretan mama arwah baby Muhammad Riyadh Amsyar
Blogger sijantunghati said...

thanks kak ila.. muhammad riyadh amsyar tggu mama kt syurga ye.. ade dgr jugak pasal towel letak kt leher tu.. tp sy x pnh buat plak towel letak kt leher.. tp ade pakai tudung lilit2 tu pun skali... dh bukan rezeki sy kot.. Allah dh tentukan yg terbaik..insyaAllah..sy redha dgn ketentuanNYA..

Mengantuk nie gara-gara hantu kak limah

Assalamualaikum wbt..

Eceh tetiba salahkan kak limah apa kes ha? hikhik

akceli malam tadi aku kuar pegi jasko ngan en bob.. pegi cari adiah kawen untuk adik Yat pastu makan2.. pastu melencong plak pi tengok wayang citer "hantu kak limah balik rumah"

alaa citer yang tengah HOT sekarang nie kat panggung.. macam nie kisahnya yang boleh membuatkan kitorang nak tengok sangat citer nih.. minggu lepas balik umah mertua.. mertua aku citer dorang pakat pi tengok citer nie.. kelakar katanya tak seram langsung sebab tula aku nak g tengok.. kalo seramnye konpem aku tatottt hahaha

sebab tak seram ler aku pegi :P bukan apa takut terkejut2.. yelah aku kan ngah peknan tak bleh terkejut2 uhuuu

kitorang amek tiket jam 11.20 malam.. first time tengok wayang after married! terrer tak? lama menahan nafsu nak tengok wayang tau..

laki den tak bawak tak de la nak pegi huhu

citer nie kelakar ok! asyik gelak jer.. terbahak2 ko.. en bob la tu dia punya suara kemain kuat lagi gelaknya kecoh 1 panggung taw


sure korang ramai yang dah tengok kan? tak yah citer la.. hihi

"enjit2 semut sapa sakit naik atas..."
" cer citer cer citer... hahaha"

Monday, December 20, 2010

Check up Biweekly B/P seminggu 2x

Assalamualaikum wbt..

Check up Biweekly B/P seminggu 2x???

Apa tu ha??? eceh korang buat2 tak paham pulak.. sapa2 yang pernah mengandung @ sedang mengandung mesti paham punya lah..

aritu aku ada pernah stori kan pasal berat badan aku yang semakin bertambah kan sampai kene pegi check up berat tiap2 minggu kat klinik.. ha nie dia aku nak bagitau kat korang resultnye huhu

29/11:> B/P: 105/64 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 65.3 kg
2/12 :> B/P: 103/63 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 65.2 kg
6/12 :> B/P: 96/60 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 65.6 kg (yg nie dah mula nak naik)
9/12 :> B/P: 106/57 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 66.1 kg (hat nie hancussss!)
13/12:> B/P: 120/62 Urine : ALB (T) Gula (N) Weight: 65.7 kg (menten beb)
16/12:> B/P: 104/55 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 65.7 kg (phewww gile menten)
20/12:> B/P: 112/60 Urine : ALB (N) Gula (B) Weight: 67.2 kg >matiklaaaa aku pasni :(
23/12:> ????????
27/12:> ????????
29/12:> ????????

sedih jugak tengok berat badan naik mendadak pagi tadi.. tapi apa boleh buat.. salah aku jugak :( makan tak beringat..


gambar pagi nie..

oh sempat lagi tu...


suma gara2 semalam.. weols buat makan2 sket kat umah mertua.. bakar ikan, bakar ayam dan bakar sotong.. kerja bakar2 tu semua settle jam 7 malam.. kui 8 malam baru nak start makan.. aku amek nasik sket jer makan lauk yang lebih tapi rasanya makanan tu sume tak sempat nak proses agaknya tu yang bertukar jadik lemak (1.5 kg naik weh) so scarryyyyy

arghhh lantak laa kalo dikenang2 berat badan nie mau tak de selera nak makan pasni.. apa kata meh layan pic ikan bakaq semalam ehehehe

sedapppp sangat.. nak nak plak ade air asam + sambal kicappppp

opss sotong goreng tepung pun ada.. en bob yang bikin tau! huiii rajin laki aku (puji2 sket mana tau pasni amek alih tugas kat dapur)

hohoho itu saja...

berat oh berat.. cane nak kontrol diet nie???

Friday, December 17, 2010

21 Weeks.. OMG very fast lor..

Assalamualaikum wbt..

Pinjam tajuk status kat fesbuk aku :)

Hei korang! rindu aku tak? aku rindu gilerrrr argh ngan korang! maksudnye aku rindu bangettt nak jenguk belog2 korang.. memandangkan aku tak bayo lagi bil berukban aku tu so macam nie lah.. line opis dah kene block! hanya belog2 yang tertentu jer aku buleh bukak.. hari2 aku hanya bleh bukak belog cikpuanmiera jer.. hari2 aku baca belog dia.. pastu aku klik je link2 yang ada kat situ.. belog2 yang tertentu saja yang buleh aku bukak yang lain2 jangan haraplah.. fesbuk lagi la tak buleh.. huhu sadisnya :(

sekarang time rehat.. aku tak kemana-mana.. malas la nak kuar.. ngadap belog lagi best! (padahal dah sengkek pulus dah kureng) huhu tunggu gaji minggu depan jer nih

ok ok melalut sudah... nie ha nak bagi tau kat uols nie aku masuk minggu ke 21 bermakna sudah 5 bulan seminggu la yer :)

hihi syukur alhamdulillah.. cepat nau mase berlalu.. perut pun makin hari makin membesar dengan jayanya.. baby kat dalam nie pun dah mula tendang2 perut aku wiiiiiiiii best2!

eh macam tak caya la sume ini berlaku dengan pantas! cukup 20 minggu baby dah mula gerak2.. mulanya aku macam tak perasan sangat pergerakan baby dalam perut nie.. rasa cam ada something jer gerak2 dalam perut nie.. tapi lama2 cam dah bleh trima kenyataan memang baby aku dah gerak wei! syukur alhamdulillah....

yelah kan nie anak pertama, so pengalaman pun yilek.. bila berlaku benda2 ajaib macam nie memang ler aku nie agak jakun cket disitu haha

hari rabu tadi aku cuba memakai baju peknen.. baru beli minggu lepas kat jasko bukit tinggi nun.. kebetulan ada sale 50% aku rembat 2 helai.. jadik la daripada tak de langsung.. eh mulanya malu gak nak pakai baju nie.. bukan ape perut aku nie idok ler besau mana cuma tang kain tu tak muat.. terpaksa zip separuh..huhu

daripada hari senin nak pakai baju tu bertangguh sampai rabu baru ada keberanian nak pakai haha ai nie kan pemalu dong!

baju kaler pink2 gitu.. sampai opis ramai yang tegur2 aku.. wuhuuu malu weh.. depa kata aku nampak comei pakai baju tu haha mula latu perasaaaannn :) uwekkk

orang peknen memang comei apa??%$#@ nak nak pulak pakai baju peknen nampak seksis gitu kan?

hihihihi sangat selesa ok pakai baju beso2.. kain pun beso.. tak tersekat kat perut.. fiewww best2 nie yang rasa cam nak g jasko lagi nie :P erkkk matilak en bob pasni kene belikan aku baju peknen lagi..

peace.. malu nak buh gambar muka penuh.. ai kan sah bam bam sekarang nie.. sipi2 pun jadik la yer..

ketika aku menaip entry nie, baby sedang menendang perut aku.. aiyakk mesti baby lapar kan.. mama dia sebok berbelog sampai tak ingat nak mamam hikhik maklum ler peluang pakai line tenet waktu rehat saja.. jap lagi kene block la nie..

banyak lagi yang aku nak bebel sebenarnya tapi tak cukup masa nak blogwalking jap eh.. kang dah bayo bil aku update secara menggila ok

papai :)

Monday, December 6, 2010

Bila bil berukban tak bayo...

Salam sume...

Hai korang.. ape kabar sume? hikhik lama tak jumpe kan? hurmmm aku macam nie la jap on jap off.. almaklum ler tak bayo bil berukban macam gini lah.. nak apdet belog pun kene tunggu time rehat baru boleh.. waktu bekerja cannot ok! internet kene block! specially untuk blog dan jugak fesbuk.. huhu tak best langsung!

nak buat cemana kenalah akur kan..

ok lah nak citer pasal second check up aku hari tu pada 29 nov 2010

My berat badan naik kepada 65.3 kg fuhhhh terbaek ok! sebab naik melampaui batas yang telah ditetapkan iaitu bagi jangkamasa kandungan 5 bulan pertama hanya 0.5 kg/ sebulan. Aku dah hentam 3 kg sebulan! first check up aritu berat badan aku hanyalah 62.3 kg..

Masa jumpa nurse kat dalam bilik rawatan tu nurse tak puas hati suh aku timbang lagi sekali tapi keputusannya totap sama! uhuk uhuk

nurse tak caya dia ingat badan aku kecik nie ringan ke hapa padahal.. very the berat! haha

nurse suh aku buat check up biweekly B/P.. OMG tak suke laa pegi kelinik seminggu 2x.. aku dah start pegi klinik untuk check B/P pada 29/11, 2/12 dan arinie 6/12.. last check up 9/12.. tu pun tak tau lagi kalo ok stop check biweekly kalo ko pegi jer la klinik tiap2 minggu.. uwaaaaaaaaaa nangeh aku..

bosan weh pegi klinik tu.. orang dah la ramai.. ngantuk lak tu.. muahaha padan muka aku!

nie sume gara2 makan kat hotel crystal crown aritu lani.. mentang2 makan free 3 ari 2 malam makan tak henggat yer..

tengok ler gambo aku kat atas nie kot2 korang cam lagi ke tak mana satu aku? huhu

nak tau tak ape result Biweekly B/P aku? arghh tak kire nak bagi tau jugak :P

29/11 B/P: 105/64 Urine : ALB (M) Gula (B) Weight: 65.3 kg
2/12 B/P: 103/63 Urine : ALB (M) Gula (B) Weight: 65.2 kg
6/12 B/P: 96/60 Urine : ALB (M) Gula (B) Weight: 65.6 kg
9/12 ??????

hambek ko payah giler nak turunkan berat badan even aku makan nasik sehari sekali pun tak dapek punyo... tak pela yang penting aku dan baby sihat..

eh tadi aku pegi check gigi sekali.. alang2 ari nie ari isnin khas untuk ibu mengandung kan so aku buat la sekali.. so far gigi pon ok..

tu saje dulu yer.. kene taip laju2 sebab bleh pakai internet sampai kui 2 jer kalo lambat kang melepas nak apdet kuikuikui

papai :)

Wednesday, November 24, 2010

SURAH AMALAN UNTUK IBU MENGANDUNG

Aku ada terbaca dekat satu blog nie pasal surah amalan untuk ibu-ibu mengandung.. tak ingat plak blog sapa.. jadi daripada awal mengandung aku cuba amalkan membaca surah-surah nie selepas solat.. biasanya aku amalkan pada waktu maghrib lah.. apa kata korang yang sedang mengandung tu pun cuba amalkan.. mudah-mudahan usaha kita ini diberkatiNya.. amin

1) Surah Yassin – memudahkan ibu bersalin, memakbulkan doa
2) Surah Maryam – memudahkan ibu bersalin, untuk anak yang sabar dan taat
3) Surah Luqman – untuk anak cerdas fikiran, bijak
4) Surah Yusuf – untuk anak cantik rupa dan akhlak
5) Surah Hujurat – untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak yg berhati-hati
6) Surah An-Nahl – untuk anak yang berdisplin
7) Surah Taubah – untuk membersihkan jiwa


kalo korang ada surah-surah atau amalan doa yang lain lagi bolehlah kita kongsikan bersama yer..

" sharing is caring kan?"

:)

Kisah semalam

Malam tadi..

tengah siyok memasak masakan kegemaran sendiri tiba-tiba gas plak abes.. hampesss kerompes betui laa.. potong stim betul huhu

kelangkabut mintak tolong en bob pegi kedai tukar gas.. time tu dah jam 9 malam dah tak da perkhidmatan penghantaran gas dah malam2 nie.. nak tak nak terpaksa pegi kedai jugak..

kesian laki aku angkat tong gas yang berat tu..huhu apakan daya dah memang tugas laki kan.. en bob pasangkan tong gas yang baru tapi sampai kesudah tak kuar2 api kat dapur gas.. eh pelik nih tak kan gas baru tak da gas plak.. berat pulak tu.. hadoiii

en bob turun kedai balik tukar gas lain mana tau kot2 gas tu yang problem kan.. try lagi sekali bukak dapur tak menyala jugak.. huhu apekah?? tak kan tong gas baru rosak lagi? tah2 kepala gas yang rosak? tak pun dapur gas? adeiii sume tu baru lagi tu.. tak kan dah rosak..

sambil tunggu en bob dok ngetest dapur gas dan tong gas tu aku ambil inisiatif memasak menggunakan periuk nasik letrik.. nasib hadiah kawen aritu dapat banyak periuk nasik letrik.. boleh pilih yang mana satu nak guna.. kecik ada besarr pon ada.. terima kasih kepada yang bagi hadiah nie yer!

tak sampai setengah jam siap masak! sambal kerang + sayo bayam

itu jer yang termampu, ingat nak wat cendawan goreng tepung tapi dah dapur tak menyala sampai ke sudah tak dapat la... sian en bob dia teringin nak makan.. hoho tak per lah next time ok! kasi tukar itu kepala gas dulu yer sayang :)

sian en bob penat dia, berpeluh2 nak nyalakan api tapi tak nyala2 jugak.. tak pelah esok2 la buat yer..

hari nie plak aku ada bengkel kat Crystal Crown, Pj.. terpaksa berpisah dengan en bob selama 3 hari 2 malam.. uwaaaaaaaaa

en bob balik umah mertua kat kajang.. tak mau dia tinggal sorang2 kat kuartes tu.. takutt yer sayang hihi


tak per lah dah keje nak buat cemana kan?

last sekali pic tuan tanah.. macam biasa nak interprame jugek :P

Tuesday, November 23, 2010

Congratzz my frenz!

Congratzzz kepada adikku cik ratna kerana telah bergelar tunangan orang.. ehem2 ai dah dapat permission tau nak publish gambar nie.. mintak izin dulu kang tak pasal2 ade orang marah heheh

majlis pertunangan ini berlangsung pada hari sabtu lepas bersamaan 20 nov 2010.. majlis yang sederhana tapi sempurna.. alhamdulillah segalanya berjalan lancar..

ratna manis berbaju kurung moden biru.. time nie tengah berdebar2 lagi menunggu cincin disarungkan di jari manis :)


mak buyung pon nak tumpang bergambar sekali sebagai kenang-kenangan.. akceli ratna nie dulu satu opis dengan aku pastu dapat offer keje kat uitm puncak perdana nun.. so terpisah ler kami.. walau apapun persahabatan tetap diteruskan walau pon dah tak sama opis..


aku gembira sekali melihat ratna bahagia di hari bersejarahnya itu.. sebab aku amat memahami segala penderitaan yang telah dia hadapi selama ini.. apa nak buat dulu tu tak de jodoh... rupanya jodoh dengan orang lain.. jauh plak tu kan..

tak per lah jauh perjalanan luas pandangan.. berkembang sket family ko pasni sampai ke tuttt hihi (orang jauh yer tapi tak boleh bagitau orang mane..hiks)


hantaran serba biru daripada belah pompuan..


hantaran balas daripada sebelah lelaki..


itu saja.. pastu aku bantai makan nasi tak henggat..


dan amek 2 keping gambar anak kawan aku si nurul nie.. sebab mata dia boolatttttt dan comeiiii.. gerammm haku!

Nur afifah awaddah..


geram tang bibir muncungnye tu!


owh agak2 baby aku nanti boy or girl ha?? eh tetiba plaks tukar tajuk.. larikssssssss

Friday, November 19, 2010

Salam Jumaat

Salam jumaat kepada semua rakan2 ku tercayang.. eh dah hari jumaat ker? cepatnyaaa.. macam baru start keja plak rasa.. mentang2 cuti hari raya korban terus rasa macam baru naik kerja hoho

korang tahun 2010 akan berakhir tak lama lagi.. amacam dengan azam tahun nie? dah tercapai ker belum ha???

aku??? alhamdulillah azam tahun nie sumenya dah tercapai.. tahun depan nye tengah dok merangka dalam pale nie ha :)

hurm esok cuti! bestnyeeee.. eh besok ramai yang akan mengakhiri zaman bujang.. ada yang nak bertunang.. nak kawen.. haa dah start dah musim mengawan *wink wink :)

kepada rakan blogger ku cik dd yang akan melangsungkan perkahwinan esok diucapkan "SELAMAT PENGANTIN BARU" moga kekal bahagia hendaknya.. xtau lagi aku dapat pegi ker tak majlis dd.. insyaallah

kepada cik R , selamat bertunang... hihi nama samaran dia cik R.. opss rahsia tak boleh bagitau sape dia nanti dia marah :)

semoga sumenya selamat menjalani kehidupan baru yang lebih mencabar yer..


ok selamat berhujung minggu yer kawan2..

papai :)

Thursday, November 18, 2010

Repeat scan bobo

Rasanya belum terlewat untuk saya mengucapkan SELAMAT HARI RAYA EIDUL ADHA kepada semua kaum muslimin dan muslimat sekalian..

nak sambung kisah aritu lepas balik klinik minum air gula tu kan kami suami isteri singgah klinik swasta sebab nak scan bobo.. bobo tu maksudnya anak dalam bahasa arab.. saje panggil dia bobo sebab ai like!!..hihi

pertama kali melihat bobo sangat aktif di dalam sana membuatkan aku terasa sangat2 kagum + terharu + macam tak percaya dengan apa yang aku lihat!

yelah dulu aku pernah citer kat sini kan yang aku pegi scan kat 1 klinik swasta nie tapi tak nampak kantungnye.. mase tu perasaan aku HAMPA belaka...huhu

alhamdulillah kali nie aku berkesempatan melihat bobo secara live.. eceh melalui scan ler uols :)

doktor ukur kepala dan badan bobo.. 2x doktor ukur kepala bobo.. doktor cakap aku dah peknen 18 minggu dan due date pada 17 april 2011.. waaawiiiii cepatnya doktor? kalo ikutkan kiraan aku sekarang nie baru 17 minggu.. tapi doktor kate due date nie bleh berubah2.. hurm camtu la lebih kurang.. so tambah lagi seminggu yer "advanced weeks" hihi

bobo sangat aktif kat dalam sana.. pusing kiri kanan..depan belakang.. subhanallah hanya Allah saja yang tahu perasaan kami ketika itu.. cam tak cayo pon ado!

nie close up bobo.. nampak tak kepala bobo?


bila dah dapat tengok dengan mata kepala sendiri baru la aku betul2 percaya yang aku nie peknen.. sebelum nie aku rasa cam was-was sebab tak nampak kantung bobo huhu

syukur alhamdulillah ya Allah.. terima kasih padamu ya Allah...

tak lupa juga terima kasih kepada klinik Ajwa diatas layanan yang sangat baik.. sumenye staf perempuan kat situ.. doktor pun baik hati + comel.. peknen jugak hihi

nextmonth nak scan gender baby pulak.. tak kisah la lelaki ke perempuan aku terima dengan redha..

Tuesday, November 16, 2010

Pengalaman minum air gula

Ya semalam adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh aku! saspen giler ok coz ramai yang cakap macam2 la dalam FB pasal minum air gula nih! adoiii bikin guwe saspen jer dong

So pagi semalam seawal pagi aku dan en bob dah berkejar ke klinik seksyen 7 nun.. sampai2 jer parking macam biasa dah full terpaksa cari parking alternatif kat lorong tepi kuartes tu.. alhamdulillah ada masih ada lagi.. masuk jer dalam klinik orang dah ramai kat dalam tu.. macam biasa la tempat duduk sume dah penuh jangan harapla nak dapat duduk..

pegi kat kaunter bagitau nurse yang aku nak minum air gula.. cewahhh semangat gila padahal Allah jer yang tau perasaan aku time tu..huhu

eh sepatutnya aku kena minum air gula ari jumaat lepas g tapi aku tukar hari isnin coz jumaat lepas kan aku kene pegi kursus.. selamat la 2 hari :p

nurse suh aku masuk bilik no 21.. bilik paling hujung untuk amek darah.. time amek darah tu nurse tengah berborak ngan kawan dia jadi dia tak terangkan dengan lebih lanjut apa yang perlu aku buat lepas tu.. cuma dia bagitau g makmal sebelah dan minum air gula kat situ..

dengan semangat wajanya aku berdesup masuk ke makmal.. kebetulan aku sorang jer time tu nak minum air gula.. adala nurse lelaki 2 orang kat dalam tu.. sorang tukang bancuh air gula (aku rase2 la coz dia duduk kat situ) yang sorang lagi plak tengah breakfast... hadoii sedapnya bau koewtiew goreng dia... mentang2 la aku puasa sume bau makanan sedap aje.. hihi

owh lupa nak cakap pada sape yang nak kena minum air gula tu nurse akan nasihatkan kita supaya berpuasa start daripada kui 10 malam sampai lah selesai sume dan dorang akan bagitau kita bila boleh makan... so korang jangan sesekali makan atau minum yer.. takut kang bacaan tu salah plak.. kang tetiba ada kencing manis pulak haha tak tau

dipendekkan cerita sebelum minum air gula tu aku selawat 3x dan baca bismillah.. dalam hati aku berdoa agar tak muntah.. hopefully!

ada member pesan kalo minum air gula tu kena sekali teguk jer jangan benti-benti.. alhamdulillah aku amalkan.. dan hasilnya adalah seperti dibawah :)

licinnn... punyalah dahaga abes sume air gula tu aku bedal haha

erm bagi aku air gula tu tak la semanis yang aku fikirkan.. ok lagi laa coz air glukos bukan air gula biasa tu ha.. rasanya sedapp manis cket jer haha (mungkin sebab mak aku kat kg selalu buat air manis2 so rase manis tu tak de halangan la bagi aku)

ok lepas minum gula nurse laki tu bagitau pasni tunggu 2 jam nanti pegi amek darah kat bilik tadi balik yer.. 2 jam ko?? lama gilerr nak tunggu.. kuar daripada makmal aku bagitau en bob.. en bob kate jom balik la lepak kat umah nanti lepas 2 jam kita datang klinik balik.. dengan selambanya kami pun balik..

cukup 2 jam kami datang semula ke klinik.. time tu nurse dah bising2 panggil nama aku.. terus masuk bilik amek darah tu.. nurse tanya aku g mana? aku cakap la balik umah jap tadi nurse.. apa lagi terkejut le nurse tu..

"eh mana boleh balik umah!"
"awak sepatutnya kene tunggu kat sini tak boleh g jalan mana2 takut nanti bacaan awak salah"
"mesti awak dah banyak bergerak.. kang tak pasal2 awak kene repeat minum air gula!"

"la yeke? saya tak tau plak nurse.. tadi nurse kat makmal tu cakap tunggu 2 jam pastu datang balik untuk amek darah.. saya ingatkan bleh balik umah ke tadi"

"iks awak nie.. patutnya dok sini diam2.. nie awak balik umah ada buat keje apa2 tak?"

"tak de nurse saya baring2 jer kat umah tadi"

"erm kite tunggu 3 hari nanti result kuar tengok cemana result awak.. kalo tak ok nanti awak kena buat balik"

huhu gitulah kisahnya.. aku pon satu tak tanya banyak kat dorang.. pandai2 sendiri jer.. haha padan muka aku!

tak pelah benda dah jadi kan.. kalo betul la aku tak de diabetis insyaallah tak de punya.. kalo ada tu nasib la kan.. minum lagi sekali pun tak per lah.. ai redha you demi bobo tercayang.. auww

tengah hari tu aku makan sepuas2nya.. hambek ko penuh pinggan :P


erm korangg... aku dah scan bobo balik daripada klinik tu tau...

tetttttttt

bersambung...
Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site