Saturday, July 24, 2010

4 weeks as a wife!


Baru 4 minggu kawen dah kecohhhh haha aku punya suka ler aku punya belog.. eh tak de laaa bukan cam gitu kawan2 tersayang.. aku saje jer.. boring2 kat umah sensorang nie.. tak tau nak buat apa... apdet belog jela kejenya..

Pejam celik pejam celik dah 4 minggu aku berkahwin.. tanggal 26 Jun 2010 kami disatukan di Masjid Simpang Lima, Parit Buntar, Perak dalam satu majlis yang sangat simple tetapi meninggalkan kenangan yang sangat bermakna kepada kami berdua.. saat2 suami melafazkan akad nikah bersaksikan tok kadi, wali, saksi2, ahli keluarga terdekat dan jiran2.. bermula detik dan saat itulah aku sudah sah bergelar isteri kepada Khairul Aizat.. suami yang aku dambakan selama ini.. menjadi pelindung kepada seorang isteri yang bernama Nor kamilah.. owh alangkah indahnya detik itu.. rasa nak ulang tayang balik pon ada.. ahaha jangan harap lah! tak kan nak menikah lagi sekali kot :P

tengok vcd jer le hikhik bleh ulang tayang patplohlapan kali sehari :P

sepanjang aku bergelar isteri mithali nie.. eh mithali sangat ker aku nie? tak de lah aku biase2 jer.. masih dalam proses pembelajaran.. banyak benda yang aku tak tau.. dan banyak benda yang aku harus belajar.. sume tu aku kena lalui melalui pengalaman sehari-hari..

seingat aku masakan pertama untuk suami semasa aku kat umah mak aku di kampung bulan lepas selepas selesai majlis kawen kami.. aku masakkan suami sambal ikan, bihun goreng, sayur bayam.. haa tu je kot menu simple yang bagi aku sangat senang untuk di masak.. aku nie tak de lah pandai sangat memasak.. sikit2 tu boleh la.. kadang2 tu jadik..kadang2 tu tah hapa-hapa rasanya..huhu tak pe itu aku boleh belajar lagi daripada masa ke semasa :)

suami aku nie tak banyak ragam.. apa yang aku masak itu yang dia makan.. dia tak de nak request mintak aku masakkan yang bukan2.. itu yang aku suke tu! senang keje teman.. masak jela pape pon kang dia bedal aje :P

ada sekali tu aku paksa dia bagi idea dia nak masak apa.. minggu lepas rasanya.. kitorang malas nak turun apatah lagi nak g kedai.. so makan jela apa yang ada.. kebetulan ada sardin tin.. suami bagi idea suh aku buat masak kicap.. arrrr aku tak reti cemana nak masak.. adakah sama macam masak kicap biasa? or lain caranya.. hehe tetiba blank! terus aku cakap kat suami aku tak reti masak kicap sardin tin.. pastu kebetulan kicap pon dah nak abes.. alasan weh! terus suami cakap tak pela masak jer pape yang aku tau.. hihihi

aku pun masak ler sambal sardin + telur dadar.. suami makan dengan begitu berselera.. suke aku nengok dia makan weh.. lajuuuu jer dia masuk mulut.. sedap sangat ker aku masak tu? ahahaha konpiussss :P

bila tengok suami makan dengan berseleranya aku jadik kenyang pulak.. makan pon sket2 jer sekadar meneman suami makan.. eh boleh gitu? padahal korang yang kenal aku tu sume dah sedia maklum aku nie orang yang macam mana.. pantang jumpa makanan.. subhanallah :)

alhamdulillah sepanjang 4 minggu nie aku dah memasak beberapa jenis lauk pauk antaranya.. eh korang nak tau jugak ker? haha bagi tau je lah kang korang tertanya2 pulak

ok minggu lepas je aku masak ikan bawal sweet sour, kerang rebus, sayur campur, sambal telur, sambal sardin, ayam masak kicap, pajeri terung, (nie faveret suami aku taw! tapi dia makan kuah jer isinya aku yang kena abeskan), cekodok kentang, sandwich telor eh apa lagi haaa?? tu jela kot setakat hari nie hikhik kalo setahun kawen konpem aku dah tak ingat dah sume2 nie haa hari2 masak ape mampus nak ingat.. sorii

aku tak de la masak tiap2 ari.. ikut pada keadaan jugak.. kadang2 aku beli jugak lauk2 sume tu... ada la sekali aku beli lauk kat kedai siam.. hurm beli sikit pon tak abes.. tu yang aku malas nak beli tu..huh

masak lebih berbaloi! tapi bila masak kena make sure abes la sume makanan tu.. macam aku mula2 nak bajet masak memang tak reti.. even masak nasik sepot setengah pon tak abes makan berdua.. sekarang nie aku dah boleh bajet berapa banyak nak masak supaya tak membazir.. hihi kekadang tu tak abes jugak :P

mungkin sebab tak sedap kot..huhu

tapi.. suami tak pernah komplen! sedap ker.. tak sedap ker.. suma nya sama.. tu yang buat aku riso tu.. bile aku tanye dia cakap.. "ok la tu yang"

tak de lak cakap sedap atau tidak.. hoho tak pe tak pe aku akan praktise lagi jadik tukang masak terhebat untuk en bob tercayang aku tu :P

hurm memandangkan umah kami nie serba kekurangan.. peti ais tak de.. mesin basuh tak de.. ia mengajar aku menjadik isteri yang sangatttt ler rajin.. rajin masak.. rajin basuh baju.. masak kene carik bahan2 kering yang bleh tahan lama.. basuh baju plak hari2 tak pernah miss supaya baju dalam bakul tak menimbun..

eh bile abang IDEAL nak anto mesin basuh guwe nie! tekanan betul lah.. dah order mesin basuh dan peti ais tapi ada masalah apa tah kat aeon tu.. hadoii laa kalo kami manyak duit dah lama sambar cash jer.. senang!

tak pe tak pe acik kan orang yang bersabar.. sabar.. sabar.. minggu depan dapat lah tu (ayat pujuk diri sendiri :P)

so far sepanjang 4 minggu nie aku dapat rasakan sesuatu kelainan pada diri sendiri di mana kehidupan sekarang menjadi lebih bermakna.. nak tido malam ade teman.. nak borak ada lawan.. nak tengok tv cerita hantu kat tv3 ari kamis jam 9.30 malam pon dah tak takut :P

bestnyaaa kawen! haha kalo tau lame dah kami kawen! amboi tetiba gatai melebih2 pulak.. hahaha

ok la uols mate aku dah pedih2 nie haa.. pagi tadi bangun awal jam 8.30 pagi pastu buatkan air untuk suami dia kan kene keje arinie.. ada promosi kerja kahwin kat Kompleks Kraf, Jalan Conlay sane nun.. haaa korang yang nak kan idea2 terkini berkenaan perkahwinan cepat2 la pegi sana.. banyak info korang leh dapat kat sana.. rugi weh kalo tak pegi!! aku dah kawen so malas ler nak itot suami pegi sane kang tak jadi keje suami aku kat sana nak kene melayan isteri nye yang manja tak kene tempat neh.. eiii manja ker aku??? haha

pengalaman aku tak dela sebanyak mana itu jer lah dulu nak share ngan korang.. kalo sesapa ada tip2 rumah tangga tu boleh ler berkongsi dengan aku.. tunjuk ajar ku sifu! hiks

ok ok mate ai dah ngantukkk nie nak tido puas2 malam kang suami balik kui 10 huii lame ar aku dapat tido tanpa gangguan nie hikhik

papai

zzzzzz...zzzzzzzzzz...zzzzzzzz

7 comments:

honeysour's blog said...

wah wah..sonok ye...

best kan..hikhik

therosputih said...

hikhik...seronok bace kisah org da kawin nih...tuptap2 dah 4 minggu dah ek akak kawin...rasa mcm baru je minggu lepas kenduri...(walaupun i tak pegi...hukhuk...sedih)

ni pengalaman i tgk brother in law kan, my sister masak kemain lagi sedap, tp bila tanya dia, "bolehlaa" haish...mmg org laki mcm tu ek...

dd dudu said...

hihi sonoknyee bace :D

sambil membayang2kan dd nanti cane laa~~ dah laa xreti masak

haishh

PUANSTOBERI said...

Tergambar kegembiraan dan kebahagiaan dlm entry ni. Apa pun jadikan setiap pengalaman tu pengajaran yg berguna. Penting dlm rumahtangga ni n yg penting juga ada lah komunikasi. Kekadang akak ni pun 'terseliuh' jugak bila ada misscommunication. Apa yg penting "kerjasama..!!" Huhu :P

JIVEBUMZ said...

honeysour's blog,
haah bestttt :P

therosputih,
org laki memang macam gitu.. dorang kan ego sket.. tp lame2 dia akan puji jugak..tengok lah nanti! hihi

dd dudu,
dd bile majlisnye? dah tak lama kan? alaa tak pe tak reti belh jadi reti gak nanti..cayolahhh

PUANSTOBERI ,
yup setuju!!! komunikasi sangat lah pentinggg

sedangkan lidah lagikan tergigit..inikan pula suami isteri.. tak gitu kak? hihi

:: p R i n c E s S _ N :: said...

skejap jekk kn ms blalu kak...

JIVEBUMZ said...

:: p R i n c E s S _ N ::
haah kejap jer dah sebulan..

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site