Monday, September 28, 2009

Selamat bertunang adik ku cayang

Tanggal 22 September 2009 bersamaan dengan hari raya ke 3 aidilfitri adik kecik aku yang bongsu melangsungkan majlis pertunangan bersama jejaka pilihan hatinya.. majlis pertunangan berlangsung jam 3.30 petang selepas selesai majlis tahlil untuk arwah ayahku dan arwah pak ngah (ayah akak iparku kak ton isteri kepada abg cik) alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar walaupun agak sedikit kelam kabut... almaklum sajalah majlis pertunangan nie diadakan di rumah abg cik aku.. pertama kali buat majlis macam nie.. tak da pengalaman lagi...

Walau apapon majlis pertunangan mereka simple & meriah gitu.. maklum la hari raya mesti ramai sedara mara yang berkunjung.. kire over sket la daripada majlis aku aritu kan.. over tetamu yang datang ok! bukan dia yang over dari aku! kehkehkeh

Pagi majlis tunang tu aku adalah antara yang paling sebokkkkk.. haha ini bukan buat2 sebokkk tapi aku memang betui2 sebokkkk owh

Ke hulu ke hilir bangun seawal pagi.. g beli buah-buahan untuk hantaran g cari bunga idup.. payah nau nak cari bunga idup tau kat kampung aku tu! sume kedai tak bukak plak pagi tu.. sampai terpaksa aku ke nibong tebal.. melangkah ke kawasan penang.. umah aku sempadan ngn penang + kedah.. sib baik ada jugak bunga yang di cari tu.. memang riso jugak la time tu takut tak de bunga idup tu terpaksa pakai tepak sireh.. huh padahal sireh dah siap cuma nak tambah2 dengna bunga idup jer lagi.. balik tu aku cepat2 siapkan sireh junjung.. sebenarnya aku tolong cucuk2 bunga idup saje.. :p tolong abg ipar n akak aku.. dorang yang wat kan.. pastu tolong repair2 hantaran adik aku tu.. kemas2 bilik dia pastu mandi n siap2 n bawak adik aku g make up kat kedai pengantin... haaa tu dia jadual aku pagi tu.. very the bz ok! kalo korang tak percaya lagi tatau laaa nak kata apa dah..hikhikhik


weols sampai agak lewat kat kedai pengantin tu.. pelanggan pun tak ramai time tu.. masuk adik aku ada la dalam 2 orang yang nak di make up.. huh legaaa kedai pon sejuk mata memandang.. aku bersama photografer adik aku iaitu abg ehsan & anak buah aku iaitu kak cik jadi pemerhati adik aku yang sedang di touch up..

Sambil menunggu sambil layan tv.. sambil2 jenguk adik aku di make up akak2 poms..mak andam adik aku nie lelaki yang ala-ala gitu.. tak kasi aku panggil abang.. panggik kakak owh.. kak wanda ker kak njang ke hapa tah nama dia nie.. lupa plak.. mulut pun bleh tahan laser jugak minah nie kelakar pon ada...

standard make up 2 jam la kan.. weols sampai pon dah lewat dalam jam 12 tengah hari gitu.. siap2 pakai tudung sume gerak balik dah dekat jam 2 petang cam tu laa.. time nie abg2 aku dah sebok2 tipon bitau pihak lelaki dah sampai.. saje gertak jer tu.. nak suh kami balik cepat2.. padahal pihak laki jauh lagi..

tarrraaaa wajah adik ku sentuhan tangan mak andam ala-ala gitu

so sweet macam kakak dia jugek kan? :P ada jugak yang perasan nie kang.. heheh

ada sapa2 yang nak cakap muka kami serupa? hahah ada la iras2 kan adik badik kan

Lepas siap make up sume tu aku cepat2 drive balik... time tu majlis tahlih dah habes tak sempat nak suh abg ehsan tu snap barang sekeping dua gambar.. sebab dia pon ikut weols g make up kan.. so tak de la gambar nak tunjuk kat korang..

Sepatutnya pihak lelaki sampai lepas zohor tapi disebabkan musim perayaan nie jalan raya yang tak penah2 jem hari biasa tu bleh jadi jem pada ari raya kan.. so family belah aku terpaksa bersabar menantikan kedatangan rombongan belah lelaki.. mana2 sedara mara yang tak sanggup tunggu tu lepaih makan sume pakat2 balik.. mana2 yang sabar tu dorang tunggu sampai selesai majlis.. syabasss hihih

Sambil menunggu tu weols bergambar dulu.. bukan apa nak kurang kan debaran di dada adik aku tu.. paham2 la orang nak darah manis nie.. suspen nye melebih2.. kejap2 tengok cermin.. ala bukan ape takut make up dah cair ke hapa kan.. hihi jangan mare yer dik make up ang totap menten! walaupon lipstik tu dah lebur sket laa.. kekekeke

aku nampak bese-bese... serupa tak make up.. original maa

adik yat disamping hantaran hatinya sebanyak 19 dulang sumenye.. gileeee banyak tak larat aku tengok..hikhik

Dipendekkan cite.. letih weh menaip panjang2 nie.. hikhik

lebih kurang jam 3.30 petang camtu la rombongan lelaki daripada Setiawan pon sampai.. agak terlewat sket laa.. ate orang perak daa.. nasib pak long aku bleh bersabarrr lagi.. pak long aku nie kire jurucakap yang dilantik bagi wakil belah pompuan




yang pakai baju jubah putih berserban 2 dari kanan tu la pak long aku.. ngeh ngeh ngeh seriesss wehhh dia aku takut :p

Owh lupa nak cite hantaran belah perempuan yang kaler ijau tu haa.. yang belah lelaki kaler pink.. sumenye 19 dulang belah pompuan berbalas 17 dulang dari pihak lelaki.. dorang wat banyak2 hantaran nie sume sebab nanti time nikah tak perlu bagi hantaran lagi.. bagi time tunang sume sekali harung la gitu..

dah siap2 bicang2 letak hege sume..

tibalah acara menyarung cincin.. part yang paling di tunggu2.. owh adik aku menten rilex jer weh.. time nie aku perhati dari jauh sajork.. bagi can dia berdebar2..heheh




dah konfem jadi tunang orang!! adik yat dapat 2 bentuk cincin.. sebentuk cincin risik dan satu lagi untuk tunang.. ala lebih 1 daripada aku jer tu... :p


pas sarung cincin dorang bergambar bagai laa..

yang ini adik yat bersama family belah tunang dia.. kalo uols nak tau baby bertiga tu kembar tau! kembar tiga beb!! anak kepada abang tunang dia.. 1 lelaki dan 2 perempuan..

lepas acara sarung cincin tu plak dorang suh adik aku kuar bilik g salam2 ngan sedara mara sume.. masak la dia kene interprem.. time aku dulu rombongan belah lelaki tak ramai so selamat sket.. sekali time dia rombongan belah lelaki punye la ramai.. hambek ko.. kene sopan2 gitu ler jawabnya..

weh letih dah menaip nie.. nak ending dah nie hahah kejaammmm

sebahagian daripada ahli keluarga aku


dan inilah tunangnye... mohaz


duduk kat luar umah saja.. dah settle bincang & sarung cincin sume baru dia di panggil masuk dalam umah..

lebih kurang jam 5 petang cam tu la rombongan lelaki mintak diri nak pulang..

kami sekeluarga hantar dorang kat depan umah.. sambil tu nak ambik kesempatan menyelit masuk dalam kamera neh..heheh






haaa tu saje banyak lagi gambar nya biar la tuan punye badan upload kat blog dia sendiri nanti yer... tak sabar nak ending dah nie.. hehehe

kepada adik ku di ucapkan...

"Selamat bertunang dan Selamat hari lahir yang ke 24 tahun pada 24 September 2009 yang lepas.. semoga berbahagia selalu hendaknya bersama tunang tersayang... dan semoga inilah jodoh yang sebaik-baiknya di tentukan oleh Allah untuk mu.. " Insyaallah...


luv u muaahhhh

11 comments:

honeysour's blog said...

cantiknye yatt...
hahaha..melepasla ijai...

tahniah utk yatt...
nampaknye ade 2 org darah manis ni...
sape kawen dulu ek...hiks=p

JIVEBUMZ said...

honeysour,
heheh vangga dia kembang2 idung nana cakap dia cantikkk hihihi.. tak de rezeki ko la ijai hahaha

2 orang darah manis! sape kawen dulu? tunggguuuuu hikhikhik

FIESYAH said...

selamat bertunang pad adik u...
ini kalo jadi nak buat kendurinye sekali serentak ke? kalo org tua2 nak wat serentak ye x jimat ckit? kalo kite nak wat asing takut nak belawan sape over...he..he...
aku lak megajar ape pun...happy...

JIVEBUMZ said...

fiesyah,
tengkiewwwww
ala napa la sume orang suh kitorang kenduri sekali neh..adeiiiii

tengok la nanti yer cemana keadaanye..hukhukhuk


fiesyah nak link blog awak..

FIESYAH said...

http://fiesyah.blogspot.com/

JIVEBUMZ said...

fiesyah,
ok thanxs :)

::ainbutterfly~ said...

ade pn entry kak yat tunang..tunggu kak yat upload tak kuo2..hihi..tahniah kak yat..moga2 jodoh kuat dan berbahagia dunia akhirat..=)

JIVEBUMZ said...

ainbutterfly,
heheh tunggu jela tah bile dia nak apdet stori dia tunang tu ntah la.. ngah amek mood ar tu..hikhik

atty's said...

selamat betunang dan selamat hari jadi utk adik yat ..

Hayati said...

jeng2...
wah terharu dan pilu dibuatnya...
thanks akak ku syg...kerna sudi wat entry utk adikmu.....
bestttnyaaa...mau copy masuk myblog nie tersangat la detail........
muahhhhh2...

JIVEBUMZ said...

atty,
thanxs kak ty :)

hayati,
uit mana aci copy copy neh? hihi amek laaa

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site