Wednesday, May 13, 2009

Peristiwa 13 Mei

Hari nie genap 40 tahun peristiwa 13 Mei dalam sejarah.. masih segar dalam ingatan masa belajar subjek sejarah kat sekolah dulu tu.. peristiwa 13 Mei pada tahun 1969 ialah rusuhan kaum yang berlaku dan kemuncak masalah perpaduan Malaysia.

Tragedi ini yang mengakibatkan kehilangan nyawa serta harta benda dan mempunyai kaitan yang rapat dengan "Pilihan Raya Umum 1969" merupakan satu titik hitam dalam sejarah negara Malaysia.

Sengaja aku imbas kembali supaya kita sama-sama mengingati sejarah..

Akibat daripada rusuhan maut tersebut, kesesakan jalanraya turut berlaku.


Anggota FRU semasa rusuhan 13 Mei berlaku.

Angka rasmi menunjukkan 196 mati, 439 cedera, 39 hilang dan 9,143 ditahan. 211 kenderaan musnah. Tapi ramai telah menganggar ramai lagi dibunuh.

Statistik tidak rasmi jumlah kematian:

  • Melayu : 86 orang
  • Cina : 342 orang
  • Lain-lain : 3 orang
Ramai yang terkorban nyawa waktu tu.. ngeri kan.. dalam keadaan politik negara kita pada masa sekarang harapnye tak kan berlaku la benda2 macam nie lagi.. nauzubillah

*sumber: wikipedia.org

aku dah mula nak jadi cikgu sejarah la plak :P

15 comments:

Gieyana said...

bagus psl berkongsi pengetahuan...x semua org igt sejarah kan! :D

Shemmi said...

13 may 1969..masa tu aku kat mana ekk...
(soalan pandai)

* subjek yang paling mengantuk dalam dunia bagi aku is Sejarah..cikgu Muhammad...ah, ngantuk giler!

Shemmi said...

13 may 1969..masa tu aku kat mana ekk...
(soalan pandai)

* subjek yang paling mengantuk dalam dunia bagi aku is Sejarah..cikgu Muhammad...ah, ngantuk giler!

aRe_uDear said...

Info2.. supaya kite x lupe sejarah nih.. teringat gak kat ckgu sejarah dulu hadoiii... subjec yg plg membosankn wak2 sek dlu ahaksss

atty's said...

dulu kty palin minat subject sejarah..

jgn perkara ni berulang lagi..amin

aduka said...

nice info..walopun blom lahir pd waktu tu, peristiwa ni penah diceritakan oleh nenek sy.. dgr mmg best tp sape2 yg ada pada waktu tu mesti hidup dlm ketakutan.. kan?

eya said...

seb bek bukan tarikh 12 mei..kalo x besday akk jd titik itam mesia..huhu

JIVEBUMZ said...

gieyana,
tetiba teringat date hari nie secara otomatik teringat pada sejarah kite..:)

JIVEBUMZ said...

shemmi,
akak tak lahir pon lagikkk!! hihi akak mmg tak suke sejarah latuuu

sejarah lulus ke idak nie? :p

are_Udear,
aik bosan jugakkk? camno nie..hihi

atty,
mudah-mudahan kita dilindungi yer kak aminnn

aduka,
tak dapat dibayangkan nenek moyang kite time tu idup cemane yer? iks iks siannye

eya,
opss seb baik kan.. neway hepi bufday to eya

[yAN!e][pUTraJAya] said...

sejarah itu perlu di ingati utk kehidupan pada masa hadapan......

jadikan pengajaran....tak gitu cikgu....hehhehe

(^_^)

♣♣ Yanie Putrajaya ♣♣

Cik Anie said...

bagus gak skali skala blajar sejarah ni.. kdg2 kita tak tahu details pasal satu2 benda nih...

tq ila

kojah said...

tue la kak, leh jd cikgu sejarah nie...hihi

neezareef said...

alamak..sy x minat sejarah..

CuTeMiUt78 said...

eemmm sejarah kan..

mummYaeesh said...

tak mustahil jd blk..tp nauzubillah!minta dijauhkan....

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site