Thursday, August 19, 2010

Berita gembira dan menyedihkan seterusnya berlaku sedikit kekonfiusan! aiyakkk

Nie lah dia berita gembira yang aku nak cakap aritu... alhamdulillah aku dapat kuartes! kuartes tu maksudnya Rumah Kerajaan yer uols.. org2 gomen tau lah nie

sebenarnya dah lama aku mohon.. seingat aku last year lagi sebelum aku kawen.. saje gatai2 letak status dah kawen kat dalam borong permohonan tu padahal blom sah kawen lagi..

sekali tup tup lepas kawen dapat pulak... syukran! of kos aku rasa sangat2 heppi.. kebetulan aku dengan kak ani (opismate) dapat.. heppi la kan sebab kami nie orang2 federal bila apply kuartes state agak payah cket nak dapat.. ini pun setelah beberapa kali menghantar surat rayuan + tipon pegawai berkenaan sampai dia bosan :P

tak percaya sila lihat gambar kat atas nie.. heppi yg melampau-lampau ok

ari selasa pegi amek kunci dekat SUK sgor.. bayar payment 2+1 dan hari rabu aku pegi buat tinjauan ke rumah kuartes tersebut..

pemandangan dari luar pagar... ok lahh akceli kuartes nie ada 2 blok yang mana 1 blok baru dan 1 lagi blok lama.. kami berdua dapat blok yang lama tu huhu


sebab tu lah aku cakap KECEWA semalam... sebab dorang kata dapat yang baru.. at last sebenarnya dapat yang lama.. huhu sangat kecewa..

tapi tak pe aku dah bayar kan redha jelah.. petang semalam masa rehat aku pegi sana.. mau tengok keadaan umah tu..

umah tingkat 12 yer puan2.. lif ada 2.. 1 rosak (sama macam kat umah aku yang sekarang nie tapi aku tingkat 10)

ruang tamu... luas ler berbanding umah sewa aku skg nie

bilik ada 3 pun luas2 saiznye..

bilik master.. hampessss banyak conteng2 uwaaaaaaaaa tak suke! tak cat balik kaler putih lak tu.. setahu aku before keluar kalo kita cat umah kerajaan ngan kaler2 nie kita kena cat putih balik.. tapi napa eh orang dulu tu tak cat balik??? hurmm

tak pun nape dorang tak cek dulu sebelum nak offer orang lain masuk ar?

pintu kabinet rosak...

pastu toliet berkerak.. aku terlupa nak snap pic sebab rasa macam TAK NAK JER tengok umah tu lagi!!! uwaaaaaaa

terus rasa DOWN gilerr... nak masuk umah tu ker tak nak? aku dah kol pihak sane bagitau dorang pasal hal umah tu.. dorang suh aku isikan borang kerosakan then hantar balik kunci umah pada dorang..

agak2 bape lama dorang bleh settle tu aku pon tatau :(
menurut kata kawan2 aku kalo dorang repot masalah kat umah sebulan pon blom tentu lagi ada org datang repair haaa#@!!??

kalo diikutkan bulan depan dah start potong elaun umah.. tapi bila tengok umh cam gitu semangat nak pindah tu dah berkurang... padahal sebelum nie aku ler yang paling beria2 sangat..

hurm ntahlah skg nie aku jadik blurr.. kalo dorang repair balik mungkin la kot.. aku masuk ler umah tu.. kalo tak macam malas jer... tapi abes la deposit aku tu nanti hangus!

nak raya lagi..ohhhh tidakkk

en bob tak kisah dia ikut jer keputusan aku.. tapi aku pulak yang banyak cengkadak sekarang nie..

kalo duduk umah sekarang...
1. sewa 500 sebulan
2. umah kecik
3. dapur kecik sebelah toilet
4. lif kadang2 rosak kene naik tangga
5. umah tingkat 10


kalo pindah..
1. sewa 330 sebulan
2. umah tak elok
3. dapur besor..
4. lif 1 jer elok satu lagi rosak (kalo rosak masak ler aku menapak tingkat 12)
5. umah tingkat 12

haaa tu jer kot alasan aku yang tah hape2 tu.. muahaha

pepon aku sayangggg umah sewa sekarang walaupon kecik! eh dah sayang pulak cemana nie adeii panggg utk diri sendiri!


tolong ler kawan2 apa harus aku buat nie? tak dapat nak sangattt dah dapat macam tak nak pulak! maybe sebab expectation aku tinggi sangat kot (ingat dapat umah baru huhu)

k tu saje.. pale otak aku tengah semak nie.. macam2 pk

huhuhu

komengaaaaaaaaaaaaa

12 comments:

PUANSTOBERI said...

Kekda nak tmbh kat column kalo pindah :
Elaun Rumah RM180 dah takde.
Elaun COLA pun jadi half (ini tak berapa pasti sila check dgn HR).
So, rerasa which 1 better. Kalo ikut Kekda la kan..ni pendapat Kekda la, duk umah sewa biasa tu je. Family kita pun tak beso mana lagi. Ok je dapur kecik sblh toilet tu. Umah kekda pun cemtu. Dlm pada tu carik umah sendiri-beli-trus pindah.
Pasal deposit tu cuba la nego dgn SUK. Kata la umah tu tak memuaskan, ada conteng2 suma la. Kut buleh dpt balik.
Ngeh..udah rupa tulis blog sendiri. Sowi eh..hikkss..

JIVEBUMZ said...

PUANSTOBERI ,
kekda, ada betulnya apa yg akak katakan tu... hurm ok nti sy pk lagi k..sama ada mau pindah atau tidak.. kalo hati tak tenang pon tak best jugak kan kan hurm :(

thanxs akak!

mekchu said...

elaun rumah skang ni bp? praktikal tak kalo kena tolak elaun rumah nnti? sbnarnya bleh tau mintak bhgn bangunan tu repair dulu mana yg rosak..

mekchu 2 thn dok kuarters.. sblum masuk tu mntak dorang repair segala bagai.. bila nak pindah, menangis sbb sayangkan rumah tu..

tp byk btol kuarters suk slngor ni kan.. sbb tu dia tak termonitor kot..jgn lupa buat pilihan yg bijak ok

zaidani said...

Klu idalah dgn keadaan rmh cam2 mmg x HINGIN nk duduk.Apa yg penting selesa..teruk bebenau rumah tu...

Org br kawin biasalah rmh kck2..brgpun skt2 msk rmh.Rsnya baik umah sewa.Sewa jerlah..nnt trus pindah rumah sendiri.Lg sronok..

Ida amik iktibar dr umi&abh..lama diorg menyewa,pstu kitorg dh bsr br dpt beli rmh...

Bak kata org tua..Bersusah2 dahulu..bersenang2 kemudian

JIVEBUMZ said...

mekchu,
elaun umah rm 180 jer mekchu..
em tula saya pon dah 50-50 nak ke tak nak nie.. tengok toilet jer dah tak lalu.. kalo dia dapat repair balik sume ok la kan..hurm

JIVEBUMZ said...

zaidani ,
oic tu yg tengah konpius tu... macam penat jer kan masuk umah camtu.. tengoklah nanti cemana keadaan nya.. masih berbelah bahagi :(

amal said...

mm..seb baik ade umah...dr org di luar sana yg sgt trk dr itu...cuba pk kan yg trk d luar sana..kita akn rasa brsyukur sgt...boleh di btlkan umh tu..bkn masalah sgt....cuma sanggup tk sanggup je..tkkan br hal camnih...da tk sabggup nk tempuh????..fikir2kan..dn renung2kan... :)

JIVEBUMZ said...

kak amal,
huhu kene marah ker apo nie? hurmmm sy masih berfikir sama ada mahu mengambil atau menolak... insyaallah kak mudah2an sy diberikan petunjuk dan hidayah...

Iyiana said...

x pandai nak komen. tapi kalo yana, yana lebih suka sewa luar daripada gaji dipotong sana-sini. moga kak ila wat pilihan yang bijak.

JIVEBUMZ said...

Iyiana ,
ok yana thanxs... akak nak buat solat isytikharah ler camni :)

amal said...

bkn marahla..ha..ha..ha...mmgla umah sapa tk nak yg selesa...tp,kalo btl2 nk msk..mmg kite kene rajin kol org suk tu...cam umh akk ade problem dulu..apelagi..asyik kol je ..biar derang dtg cpt sbb da tk thn kiter asyik bising je....yela ade anak kan....bahaya..

JIVEBUMZ said...

kak amal,
hikhik ok roger!
saya akak follow up hari2 tau kak! biar umah tu jadik lawa balik cam blok B tu!! tunggguuuuuuuuu :)

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site