Sunday, November 1, 2009

Pasport ku bukan pasport mu

Wah uols memang sangat BIJAK ok! pandai uols teka ke mana aku nak pergi kan.. tak sangka lah uols begitu bijak.. clap clap ur hand sume.. clap untuk diri sendiri ok.. sebab aku memang tak de adiah nak kasi kat uols nie.. tak de bajet nak beli adiah sebab gaji bulan nie lambatttttttt sangat hukhukhuk

tetibe cakap pasal gaji... siang tadi baru lepas servis keto! habis duit aku.. apa bleh buat yer kawan2 memandangkan kita rakyat satu malaysia terpaksa lah terima jadual gaji kita yang telah mengikut musim perayaan tu.. owh itu untuk staff gomen ajo! yang keje swasta tu mesti tengah kaya raya sekarang nie kan.. hiii bleh bagi jibam wat loan cket :P hihi aku guro2 aje yer

ok berbalik kepada cerita asal.. yang sebonarnye rahsia yang aku nak bagi tau tu kan.. bukan lah apa sangat pon.. cume saje nak wat gempak jer.. maklum ler agak teruja ditambah plak dengan jakun tak pernah pegi obersea nun.. aku dapat offer pegi Singapore la uols... pergi atas urusan kerja la uols sambil ala2 makan angin gitu.. tahniah kepada yang berjaya meneka dengan tepat..

So hari jumaat tu aku pon sebok2 la nak g wat pasport kat PKNS nun padahal duit dalam wallet dah tak berapa nak ada..hukhuk sedey tapi semangat nak pegi obersea nye pasal bleh claim balik lak tu.. itu yang aku gagah jugak buatkan pasport tu...

sampai aje terus amek borang.. gambar yang aku bawak tak menepati ciri2 gambar pasport sebab tak bape clear so aku kene amek gambar lain..huhu baru bajet2 nak jimat print gambar kat opis.. tapi kene reject plak.. padan mukeee haku :P

so aku amek gambar kat situ ajelah.. dekat sebelah kaunter imigresen tu ade kedai amek gambar on the spot.. 4 keping rm 10 hengget sajork

tak sampai 5 minit gambar keluar melalui lubang itu.. tak pasal2 aku kene bayar rm 10 huhuh

dah siap amek gambar kene isi form plak.. lepas isi form baru bleh amek no giliran

orang punye la ramai giler nak wat pasport... nak pegi mane tah dorang sume nie kan.. kalo aku tak dapat offer free g singapore nie tak de maknanye aku nak wat pasport nie ha.. nak tunggu giliran aje dah berapa lama.. tak sanggup aku.. huhu

memang lame nak wat pasport nie uols.. lepas submit form dorang key in data amek cap jari kita pastu kene tunguuuu lagi.. nama kita akan dipanggil untuk bayaran plak.. yang ini kaunter khas untuk bayaran sahaja! apesal la dorang tak suh kita bayar sekali masa submit borang tu kan senang.. maybe itu sistem dorang yang paling memudahkan dorang kot..

dah settle bayar sume dorang bagi resit.. dalam tempoh 2 jam datang balik ke situ untuk amek pasport.. memandangkan hari jumaat rehat lama so aku pegi la merayap dulu kat pkns tu.. cukup 2 jam baru datang balik untuk amek pasport..

nasib baik lah tak ramai sangat orang nak amek pasport kalo idak terpaksa menunggu lagi.. dah dapat2 pasport tu terus ceria.. hikhik padahal sebelum tu rase bosan sangat uols.. bukan nye bosan ape pon bosan menunggu aje lah.. ngantuk suma ada..

yes aku dah ada pasport! cam tak cayo jer hiks

aku buat pasport untuk 2 tahun saje so bayarannya rm 100 sahaja kalo nak buat untuk 5 tahun sile bayar rm 300..

kalo sape yang tak tau nak wat pasport kat mane boleh lah pegi ke Tingkat 2, PKNS shah alam.. pegi awal2 pagi yer jangan lewat sebab ramai giler orang nak wat pasport.. mungkin sebab nak cuti sekolah bulan nie la kan.. hee

oh lupe nak bitau aku nak ke singapore pada tarikh 11-14 nov nie.. tetibe rase cam tak sabar plak kan..

lalalalala :P

4 comments:

Cik Wanie said...

wah bila dah ada pasport senangla kalau nak ke luar negara kan,
hik hik hik...

honeysour's blog said...

wah bestnye..nak itutt...

:iBuAfiQah: said...

ila,dulu pun irnie buat pasport kat situ gak..
lagi cepat dari kajang...
skrg dah murah nak buat pasport..
dulu RM300 jer tau...
baru lagi yg RM100 nie pun...
lagipun bukan kita selalu g oversea pun kan ila...hehehe..
p/s:selamat bekerja n bercuti..

JIVEBUMZ said...

cik wanie,
aah senang tp best lagi kalo ke luar negara pegi free kan? hiii

honeysour,
jom jom bleh jer nana nyorok dalam beg akak yer hiks

ibuafiqah,
o yeke ila first time tak pernah buat pon.. trime kasih irnie.. hee

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site