Thursday, December 17, 2009

Doa akhir tahun & Doa awal tahun hijrah

Sempena akhir tahun hijrah pada petang 17 Disember 2009 (30 Zulhijjah 1430), kita dianjurkan supaya berdoa pada waktu asar. Dibaca 3 kali pada penghujung waktu Asar, sebelum masuk waktu Maghrib. Dengan izin Allah, orang yang berdoa akan mendapat perlindungan Allah dari fitnah dan tipu daya syaitan dari semua dosa selama setahun yang lalu.Maksudnya:

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Semoga Allah cucurkan Rahmat dan sejahtera atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian.

Ya Allah wahai Tuhanku, perkara-perkara yang telah aku lakukan daripada perbuatan-perbuatan yang Engkau larang dalam tahun ini maka aku belum bertaubat daripadanya padahal Engkau tidak meredhainya dan Engkau tidak melupakannya (Tuhan yang tidak bersifat lupa) dan Engkau berlembut tidak mengazabku malah memberi peluang supaya aku bertaubat selepas aku melakukan maksiat itu. Maka aku memohon keampunanMu.

Ya Allah, ampunilah aku dan mana-mana perbuatan yang telah aku lakukan sepanjang tahun ini yang Engkau redhai dan yang telah Engkau janjikan pahalanya. Maka aku mohon diperkenankan perbuatan (amal bakti) yang telah aku lakukan itu dan Engkau tidak menghampakan harapanku. Ya Allah yang Maha Pemurah .
Semoga Allah cucurkan Rahmat dan sejahtera atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian.
Dibaca sebanyak 3 kali selepas solat Maghrib 17 Disember 2009 iaitu bersamaan dengan 1 Muharram 1431 Hijrah.

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

note: DOA credit to my adha


Kepada sume blogger selamat menyambut tahun baru hijrah! semoga kedatangan tahun baru ini membawa seribu erti buat kalian.. datang lah beramai-ramai malam nie kat perkarangan masjid sultan salahuddin abdul aziz shah, shah alam coz weols ade buat pameran sempena program kefahaman islam, minggu duat dan karnival mesra masjid..

Terdapat pelbagai pameran yang diadakan di sana daripada pelbagai badan NGO dan kerajaan.. so pada yang berminat boleh lah datang beramai2.. walaupun tak sehebat jom heboh tapi pasti memberi maanfaat kepada kita bersama...

insyaallah

sekian


6 comments:

Erina Asmawani said...

salam maal hijrah kak ;)
Nanti kalo singgah Fradoo lagi,kalo kite ada kat sana, tegur2 lah kite ;)

neezareef said...

salam maal hijrah..

Cahaya Petunjuk said...

Salam maal hijrah!! Semoga penghijarahan tahun ini lebih baik dan memberi makna :D

CuTeMiUt78 said...

salam maal hijrah.. selamat menempuh thn baru bersama azam yg baru

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

salam maal hijrah 1431 kak.....

=}

sparco 7 said...

Assalammualaikum.Doa awal dan akhir tahun adalah bidaah. Tidak ada hadis dan sunnah yang menyatakan terdapatnya doa awal dan akhir tahun melainkan hanya direka2.

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site