Friday, August 19, 2011

Hepi 4 month Esya :)

Tanggal 19 Ogos maka genaplah usia Esya 4 bulan... syukur alhamdulillah padaMu Ya Allah... semoga kau permudahkanlah hari2 kami untuk mendidik anak ini menjadi anak yang solehah.. amin


Perkembangan Esya setakat 4 bulan nie..

  • Suka memegang > apa sahaja yang dia dapat mesti dia nak cuba2 pegang pastu masuk dalam mulut nyum2
  • dah jarang2 hisap tangan kalo nak mintak susu.. sekarang lebih suka bersuara untuk tarik perhatian mama dan babah dia
  • kepala dah tegak sket tak sabar mama nak tunggu tegak betul2 lah syg
  • suka meronta2 bila didukung
  • suka mengeluarkan suara yang kuat seolah2 sedang bersembang dengan mama dan babah.. langsung tak paham apa yang disembangkannya itu hehe
  • kuat yak yak.. lepas direct BF mesti dia akak yak yak dengan meriahnye
  • kuku cepat panjang la minah nie 2 hari sekali mesti nak kene potong takut dia cakar muka sendiri
  • kalo nak tido malam mesti dengan babah dia.. babah yang buaikan kalo mama tak jalan punya mesti dok menggelupur kat dalam buaian tu nak kuar
  • bangun menyusu setiap malam tak lebih daripada 2 kali sahaja.. kalo dulu masa dalam pantang sejam sekali ko now dah pandai manage time kot eheh
  • suka menangis tiba2 tanpa di duga.. hat nie mama pon tak tau apahal.. tapi jarang2 berlaku.. mungkin nak kan perhatian kot
  • suka tersenyum dan gelak2 dengan orang yang suka mengacah dia.. ala2 friendly gitu
  • suka tengok kamera kalo mama nak amek gambar dia yihaa gud girl syg hehe
  • apa lagi yer??? hurmmm rasanya berat esya dah bertambah nih last month 6.7 kg this month nextweek baru nak timbang...
  • kalo g mana2 biasanya babah yang dokong esya.. mama tak larat hehe
  • erm masih Fully BF setakat ini belum campur dengan FM.. Insyaallah akan ku teruskan sehingga mencecah usia 6 bulan dan seterusnya..
  • ok tu jer dulu yang aku ingat kang kalo ada perkembangan baru apdet lagi yo
Semoga Allah berikan kami kekuatan dan ketabahan untuk mendidik puteri kami menjadi insan yang berguna kepada bangsa dan agama..

mama babah luv u so much syg!

3 comments:

KiKiHanakO said...

happy birthday esyaaaaaa ;) muahhhs

ZaNa aDieyZa said...

semoga esya terus membesar dgn sihat & bijak yer.. meh auntie zana cium cikit, mmmuuuaaahhhh...

therosputih said...

hepi 4 months old jugak kat esya...cepat2 besar eh...tomei2...

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site