Wednesday, October 29, 2008

cara-cara membuat fruity koktel


Oleh kerana adanya permintaan terhadap fruity koktel nie dalam entry lepas maka terpaksalah saya kasi resepi membuatnye kt blog nie ye.. sapa2 yg rasa nk try bleh buat sendiri konfem sodaaapp.. kalo minum time panas2 pehhh terangkat.. ok follow this instruction yer..

1. Sediakan bahan2 seperti berikut:-

Bahan A
  • Susu isian sejat xkisah la jenama apa pun tp paling sedap yg jenama carnation
Bahan B
  • Laici dalam tin di carik2 (save bajet mar boleh makan ramai org)
  • Buah-buahan campuran dalam tin
  • Sumi ikut suka nk berapa banyak tp yg jenis jernih tu ala dulu korang masa kecik2 clalu nyo nyot benda tuh :P (kasi potong suka ati)
  • Nata de coco (blasah la nak perasa apa pon)
Bahan C
  • Air gula
  • Ais batu
2. Cara membuatnya:- Rebus Bahan A di atas api yg perlahan hingga suam suam kuku.. ketepikan.. satukan bahan B dalam mangkuk koktel termasuk ngn air yg ada dalam tin tersebut masukkan sekali jgn di buang pulak..perisa tuh...then tuangkan susu suam n kacau hingga sebati. lastly masukkan bahan c...pon ikut suker...then pe lg...g la dapur amek cawan n nkmati sehingga kembung perut...kuh3 ADIOS

7 comments:

honeysour's blog said...

hehehe..baru nak tanya resepi...
thanks kak ila..

honeysour's blog said...

nanti nak try la...

macam best jer...

Tachi said...

x puas ati!
ari tu x belasah sampai lebam!!

(segan nk tmbh!hehehe)

masviona said...

mmg laku fruit coctail nih!!

kat umah klu buat open house mmg menu nih menu wajib...tapi cara saya buat lain sket la

:. iBuAfiQah a.k.a Irnie .: said...

idea nie....
esok2 kalu umah irnie kena serbu..harussss buat nie...

calovena said...

laku bebeno resepi cekik mncekik ni yerrrr....

Riki Rukmana said...

mantab hi.. jadi pengen nyobain buat.

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site