Wednesday, November 24, 2010

SURAH AMALAN UNTUK IBU MENGANDUNG

Aku ada terbaca dekat satu blog nie pasal surah amalan untuk ibu-ibu mengandung.. tak ingat plak blog sapa.. jadi daripada awal mengandung aku cuba amalkan membaca surah-surah nie selepas solat.. biasanya aku amalkan pada waktu maghrib lah.. apa kata korang yang sedang mengandung tu pun cuba amalkan.. mudah-mudahan usaha kita ini diberkatiNya.. amin

1) Surah Yassin – memudahkan ibu bersalin, memakbulkan doa
2) Surah Maryam – memudahkan ibu bersalin, untuk anak yang sabar dan taat
3) Surah Luqman – untuk anak cerdas fikiran, bijak
4) Surah Yusuf – untuk anak cantik rupa dan akhlak
5) Surah Hujurat – untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak yg berhati-hati
6) Surah An-Nahl – untuk anak yang berdisplin
7) Surah Taubah – untuk membersihkan jiwa


kalo korang ada surah-surah atau amalan doa yang lain lagi bolehlah kita kongsikan bersama yer..

" sharing is caring kan?"

:)

4 comments:

shiemz said...

mang bagus amalkan..akak dulu slalu amalkan... nak dpt anak laki kena ghajin bace surah yusof n anak pompuan surah maryam... InsyaAllah.... tapi sebaiknya keseluruhan ayat di dlm Al-Quran :)

mAr@ZiEy said...

Yup..actually 1 quran plg TERBAIK..then kalau rajin..time nak tido..bg baby dalam perut dengar ayat2 quran..bila da lahir nnti baby akan rasa mcm dalam perut lg kalau kter still bg dia dengar ayat2 quran tu..sy ckp ape yg sy alami skg..

Mcm `Aish..asal lalak2 je..bg je dgr ayat2 quran..senyap terus..last2 tertido..huhuuhu

atie said...

Elok sangat amalkan bacaan Al-Quran semasa hamil ni Ila....

ibuafiqahhuzaifah said...

masa preggy dulu pun selalu amalkan surah2 tuh..
lebih2 lagi bacaan yassin n semayang hajat selalu...

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site