Saturday, November 13, 2010

16 Weeks = 4 Month

Hai cepat sangat masa berlalu yer.. pejam celik pejam celik dah bulan sebelas.. tinggal lagi sebulan kita akan meninggalkan tahun 2010.. kejap sangat! tak terasa sehari ke sehari.. hurm

begitu juga dengan my baby.. dah masuk 4 bulan ropenya.. iks iks terasa macam baru jer dapat tau peknen aritu :)

ok la nak share ngan mama-mama blogger yang lain pasal peknen nie kan.. perubahan-perubahan yang terjadi sepanjang 4 bulan peknen:-

1. Berat badan bertambah - dulu sebelum peknen berai maintain 56 kg.. after peknen naik sedikit demi sedikit.. now berat aku dah 62.5 kg huiii beratnyaaaa

2. Perut semakin membesar - kalo pakai baju kurung memang korang tak perasan.. cuba kalo pakai t-shirt konpem terjojol keluar hihi

3. Gatal-gatal kat kaki & badan - eh yang nie aku tak pasti adakah ianya sindrom ibu2 preggy? adeiii laa hari2 kerja mengaru di sana-sini.. sedap tapi pedih.. kadang2 en bob tolong garukan haha kesian agaknya tengok bininya asyik tergaru2

4. Hilang rasa loya-loya - so far alhamdulillah rasa loya-loya sume tu dah tak de.. pening2 sume dah hilang.. orang kata dah masuk trimester ke dua nie keadaan akan kembali stabil.. syukran

5. Kena minum air gula - owh ramai yang cakap minum air gula tu tak sedap! air gula tu manis gila haaa tu aku tak tau lagi keadaan yang sebenar tunggu lah hari isnin nie nak pegi klinik minum air gula tu.. nanti aku stori kat uols ya..

erm tu saje dulu info terkini pasal diri aku.. kalo ada yang tertinggal nanti aku share kat sini yer :)

9 comments:

Aduka said...

tahniah2..
smoga dpt baby yg chumel..
;)

therosputih said...

hoho...tang berat tuh, takpelah...tu maknanya mama ngan baby sihat...

lama tak hupdate, bizi upenya...=)

pss...bila nak hupdate gambo peknen...hehehe...(bizibodi)

p R i n c E S s _ N said...

hohoho,,,berat N pon nek jgk...b4 kawen 52..skg da dkt 60...redha jekk...

adoi kak..da kne minum air gula ke...wuaaa...takotttt....

~ceRRy beRRy~ said...

eeeee...
kejab je lagi nk tgk baby akak!
x sabar... take care ye akak :)

shiemz said...

Akak mase 1st, mang berat badan naik dengan jayanya...coz xde alahan apae2... makan je keje.... gatal² tu lak mang xde... yg ade penyakit keputihan ya amat.. minum air gula tu kena minum mase berat 7-8 bln time tu..sebab berat naik mendadak.. hahah.. ala.gula tu manis la... pekat²... setengah cawan ade la kot...

Skrg ngah 2nd pregnancy, alhamdulillah..baru 2 bln.. xde sickness..tapi ghase mual2 tue ade cuma xde la muntah²... badan sakit².. n penyakit malas mang menyerang kaw² punya... takat skrg nie..itu jer la yg ade.. yg lain tue xde ape la.. harap² dipermudahkan sepanjang pregnancy kali ni.. utk jivebumz jugak k...

mekchu said...

mana gmbr peyutnye?? nnti nyesal tau tak amek gmbr...

JIVEBUMZ said...

Aduka,
terima kasih aduka..amin

therosputih ,
bizi sket la dik baru balik kursus seminggu.. ok nanti akak amek gambar spesel utk adik yer :)

p R i n c E S s _ N ,
haah coz belah ayah ade keturunan kencing manis so akak kene minum itu air gula owhhh :(

~ceRRy beRRy~
aah kejap jer kan.. tak pe sabar k

shiemz ,
so far ila tak de plak keputihan tu.. cuma kadang kalo terbatuk kuat2 tu terkencing lak dalam suar hahaha


mekchu ,
haaa tunggu2 nie spesel request nie..sabaq naa

Puteri Satu said...

akak... awal pregnant.. mang tak de gatal2... ni start 7 bulan nak bawak ke 8 nih... ya rabbi.. cam apa je dok bergaru sana sini... sampai dah naik lenguh tangan ni dok bergaru.. betis pun dah penuh parut dah ni ha... huhuuh

JIVEBUMZ said...

Puteri Satu,
haha garu memang sedap kan kak! tapi bile dah abes garu abes luka parah kaki badan sume nie ha..

tahniah kak! tak lame dah tu nak deliver baby :)

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site