Friday, September 21, 2012

Pengalaman bersalinkan Qaysara Aleesya

Nampaknya aku terpaksa menaip guna BB sebab aku mmg xda masa nk bukak pc. Kalo bukak pon xsampai setengah jam mesti ada je yg menganggu.. So update pakai BB jelah yer balik umh sendiri nti bru aman sket sbb nti Esya akn ku htr ke umh pengasuh yeayyy! Berdua-duaan lah nti bersama Sara.
Sebenarnya aku nak sangat berkongsi cerita saat aku bersalinkan Qaysara Aleesya.. Kisahnya begini..
Hari Jumaat.. 7 September 2012..Jam 6.30 pagi
Aku bangun mcm biasa nak pegi keja.. Bangun terus g toilet.. Dlm toilet rasa sakit perut nk membuang..maka 2x jugaklah aku membuangnyepon.. Teringat semalamnye aku ada bwk balik nasik tomato dan lauk pauk dpd opis..ada jamuan raya kt opis hari khamis tu. Mungkin sebab makan lauk semalam tu kot aku sakit perut..
Aku pon mandi dan solat mcm biasa.. Lepas solat aku rasa lain macam.. Sakit perut yg sekali sekala dtg tu.. Nak kata contraction pon ye jugak.. Tp blom ada tanda darah atau pon lendir.. So aku konfius disitu.. Aku bgtau en bob.. Dia ckp cmni tau.."Ala syg kalo sakit arinie besok baru beranak..mcm Esya dlu kan camtu"
Erkk aku pon mcm setuju je dgn kata2 suamiku.. En bob g keje pg tu siap pesan lg kalo ada apa2 cpt kol dia.. Henpon dia letak kt poket baju belah depan tu kalo bunyi atas moto nti dia akn cpt2 angkat katanya..
Lepas en bob g keje tu kan aku mcm blurr..nak g keje ke xnak.. Eh nie sakit nak bersalin ke apa ar? Adoyaii boleh lupa plak dlu sakit nk bersalinkan esya cemana rupa hahaha gilerr
So aku pon g keje..aku g anta Esya kat umh BS dia dlu.. Walhal time tu perut dah ada rasa sakit2.. Aku seolah2 menidakkan sakit tu tau.. Drive mcm biasa..dan mujur time drive tu contraction manja2 aje..
Sampai di opis..pagi tu group aku kene sediakan jamuan so tugas kitorg adalah bancuh air dan siapkan makanan. Aku ke pantry nak tolong kawan2 bancuh air..tp time tu aku rasa perut nie sakitttt sangat tak menahan dah aku.. Rasa 10 minit skali sakit tu dtg..aku buat mcm biasa tp reaksi muka aku xdpt menipu.. Ada juga kawan yg perasaan keadaan aku.. Dorang suh aku balik umh.. Tp aku bleh plak xnak balik. Aku masuk ke dewan.. Sebab setiap hari jumaat kitorg akn mengaji Quran beramai2 semua staf wajib hadir dan pagi tu bos aku dh pesan suh aku bg taklimat berkenaan emel. Mlm tu bos dh kol aku mtk tlg sgt2.. Oleh kerana bos aku dh mtk tlg so aku xnak la hampakan dia..
Aku melangkah ke depan pentas dan bagi sedikit taklimat ringkas berkenaan emel tu kan. Time tu perut aku sakit gilerr tp tak tau cemana aku boleh tahan. Eh aku pon hairan..
Abes je program pagi tu aku dan kawan2 ke dewan makan.. Time makan tu aku dah xmenahan sakitnya.. Aku diam jer x ckp byk.. Selalu tu aku mmg ckp banyak.. Kawan2 yg rapat nie semua dok sebok suh aku balik umah cepat.. Aku plak leh rilek2 g makan ngan dorang padahal ngh sakit..huhu giler kan?
Sumpah aku confius..sama ada aku betul2 akan bersalin aritu ke esoknya..boleh aku terpk besoknye la kot..pujuk hati padahal dah nebes :p
Selesai jamuan makan segala tu aku terus masuk opis..aku mintak diri dulu dan xdpt tolong kawan2 mengemas sbb aku rasa sakit sangat..eh berapa kali aku asyik dok ulang sakit sangat nie eh? Hehe serius mmg sakit tp yg peliknya aku boleh cool lagi..
Masuk opis aku mula dah catat berapa selang masa sakit tu datang..ingat lagi masa tu dah pukul 10 pg.. Contraction datang dlm 2,3,5 dan 7 minit.. Bg aku tu dh kira cepat dan kerap sangat..
OMG..aku dh nebes dah..aku bagitau Bos.. Bos aku apa lagi suh aku balik cepat.. Tapi aku tak terus balik.. Pkl 12 baru balik. Aku rasa dah tak bleh drive dh. Perut nie mcm nak jatuh ke bawah pon ada. Aku suh Za bdk opis aku anto balik naik kete aku.
Sampai kt umah masa naik lift tu kan sakit aku dah tak tertahan2...dengan tak semena-mena air ketuban aku pecah.. Abes meleleh kt dalam lift tu tau. Ya Allah terkejutnya aku..mujur Za temankan aku sampai ke umah. Aku dah panik time tu. Aku kol en bob suruh balik segera.. Dan kebetulan en bob mmg nak otw balik umh..sbb aku dok msg2 dia bagitau sakit la apa la.. Opis en bob nie kt kl. Kl-s alam adala dekat sejam jugak.
Sampai kt umh aku cpt2 masuk bilik air sempat lagi tu aku mandi sekejap.. Air ketuban tak henti2 keluar.. Hanya Allah saja yg tau betapa risau dan takutnya aku.. Aku pon tukar baju segala dan turun ke bawah.. Aku nekad nak ke hospital dgn Za sbb beg baju semua dh standby dlm keta dh. Tp teringat plak en bob pesan suh tgu dia.. Maka aku dan Za menunggulah dlm keta.. Aku siap bwk turun towel buat lapik tempat duduk sbb air ketuban asyikla dok meleleh.. Sambil tgu en bob sampai sempatlah aku baca doa segala..zikir segala hehe. Alhamdulillah aku layan jer sakit tu. Bila sesekali sakit tu dtg aku genggam kuat2 tgn Za..Kesian Za jd mangsa hehe
Air ketuban pecah pukul 12.30 dlm pkl 1.05 ptg en bob sampai.. Kitorang terus berdesup ke hospital serdang. Za tak ikut kitorg.. Sepanjang perjalanan tu kan contraction aku semakin kuat.. Tp aku lebih byk diam dan berdoa sebanyak mungkin.. Sesekali tu aku ada rasa mcm nk terberak pon ada.. Nak meneran pon ada. Apa lagi en bob bawa keta lajuuuu giler.. Guna lane kanan plak tu sambil psg lampu kecemasan..padahal naik viva je pon..laju tak henggat hehe kelakar plak kalo di ingat balik..abes semua kete mahal2 ketepi..beri laluan kt kami.. Terima kasih kerana memahami :)
Sampai kat hospital pukul 1.50 ptg.. Aku suh en bob minta wheel chair sbb aku mmg dah tak boleh jalan dah.. Skrit yg aku pakai abes semua basah lencun. Nurse pon datang dan tolak aku masuk nak check bukaan. Check2 aje dah bukak 8cm dan terus masuk ke labour room.
Sampai kat labour room nurse2 semua buat persiapan nak sambut baby aku.. Cepat jgk dorang buat keja.. Dan2 tu jugak dorang suh aku meneran..ini adalah pertama kali aku nak meneran yer seblm nie kan aku bersalin czer so aku mmg xtau cmna nak teran tu. Nurse ajar aku cmna nak teran.. Aku buat spt apa yg disuruh dan tak sampai 30 minit lahirlah baby Qaysara Aleesya.. Aku rasa beban seksa sakit yg aku tanggung sejak pg tu keluar sekali bersama2 dgn baby..lega sangat2..mmg terasa baby tu keluar melalui bawah nie.. Syukur Ya Allah.. Dan en bob pon ada disamping aku disaat2 genting tu dia bg semangat dan kami sama2 berselawat masa aku tengah meneran tu.. En bob lap peluh di dahi sambil cium dahi aku dan mengucapkan syukur kpd Allah..adoii tak boleh lupa la moment nie! Nk ulang balik boleh??kekeke
Alhamdulillah lega...yg sambut baby aku adalah staf nurse.. Org kedah dengar loghat dia pon dah tau.. "Haa tarik napas panjang..panjang.. Haa lagi panjang..panjanggg..haaa pandai..." Hehe teringat2 lagi kata2 nurse nie taw
Baby nurse bersihkan dan kemudian letakkan kat atas dada aku..aduhaiii sweetnya rasa.. Mcm tak percaya pon ada cpt nau aku bersalin..baby nak juga keluar hari jumaat tu yer hehe
Kemudian en bob diminta keluar.. Sbb doktor datang nak jahit bawah.. Nurse tu tak berani jahit sbb katanya luka aku terlalu dalam pastu dia ada gunting sket sebab baby besar. Eh time nurse gunting tu aku tak rasa apa2 pon.. Ohye sblm disuruh push tu nurse ada cucuk ubat kat peha belah kanan..aku xtau lak ubat apa.. Kemudian masa nak jahit tu pun nurse cucuk lg sekali kt tempat yg sama dan bius kt bawah tu so time jahit menjahit tu aku mmg tak rasa sakit langsung..siap leh borak2 lg ngan doktor tu.. Cuma last jahit tu jer aku rasa semut2 sket. Sebelum jahit tu doktor kuarkan darah beku dulu..memang terasa sakit sket la bila dia godek2 yg kt bawah nie..huhu
Selesai menjahit nurse anta baby kat aku.. En bob pon masuk balik dlm labour room..baby dah siap azan di bilik sebelah xdapat aku tengok huhu. Kene lepak dalam labour room lbh kurang 4 jam sebab katil di wad semua udah penuh. Melepak la kami dlm tu smbil amek gambo. Nk publish gambo xpakai tudung kene edit dlu..malas la plak so kite citer2 jelah yer
Lebih kurang pkl 7 mlm nurse tolak aku masuk bilik transit wad 5F.. Duduklah aku 1 mlm kt bilik tu.. Oklah dpd xda katil kan..penuh sgt aritu ramai org bersalin agaknya..bila transit tu mulanya ada 2 org jer termasuk aku tp bila bgn tido pg tu jer full.. Mmg betul ramai yg bersalin mlm tu huhu
Yang bestnya bersalin normal nie kan.. Aku bleh berjalan g toilet tukar pad..kencing..berak jer payah sket..hari ke 5 baru dpt tu pon aku belasah minum ubat cecair tu tau. Skg pon sama masih sembelit dan susah nak membuang mcm2 dh aku amalkan tp sama jer :( last2 mkn ubat tu lg..
Ok besoknya hari sabtu en bob datang bwk esya ke hospital..alololo rindu sgt kt dia..1st time berjauhan tak tido ngan mama.. Tp esya ok jer tgk2 adik dia mcm tu jelah dia pon xpaham lagi agaknya.. Kecik lg kan baru 15 bulan anak sulung aku tu..
Dorg dtg ramai2..mil, fil, abg ipar, adik2 ipar dan wife serta anak buah.. Dan hari tu jugak aku dah boleh discharge..yahuuuu! Baby dah kencing dan berak so doc kasi balik.. Oh ye sblm terlupa pg tu doc panggil nak checkjahitan dan cuci..hoi punyalah seriau dan sakit huhu..ngeriii..dah la malam tu sakit nyut2 kt bontot dan bawah tu sebab ubat bius dah abes kan..haa barulah terasa.. Tp lepas 2,3 hari dah okla tambah2 plak lepas urut trus terasaa bestnyaaa hehe
Oklah dh panjang berjela aku citer kt korang nie..di harap dpt la share pengalaman manis nie ngn bakal2 ibu diluar sana yer.. yg penting napas kene panjang...panjangggg yer spy sng nak push nanti. Pastu baca doa nie " RABBI YASSER WALLA TU ASSER" Insyaallah Allah permudahkan segala urusan kita..
K pjg berjela dah nie jenuh aku menaip dpd malam tadi tau bersambung2 hehe
Selamat bersalin kepada yg sedang menunggu hari..

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone



























8 comments:

Puteri Satu said...

hehehe.. apapun syokkan citer pengalaman bersalin ni... setiap orang tak kira camana cara bersalinnya... tetap manis untuk dikenang... akak 2-2 orang c-ser.. dan 2-2 tu semua try for normal.. tapi sebab tulang pelvik akak memang tak boleh bukak... jalan bukan 10cm.. tapi tulang tak bukak and baby tak turun.. so c-ser... tarik nafas panjang camana pun pelvik tak bukak... memang tak boleh la..huhuhu... tapi tetap bersyukur... sebab walupun c-ser,.... alhamdulillah anak2 dan diri akak sendiri sihat dalam masa 2 hari.... cara bersalin setiap orang ni terserah pada rezeki yang allah beri pada kita... apapun.. selamat melalui tempoh berpantang... :) tahniah juga dari akk..

Zanira Noh said...

Nasib baik ko tak terberanak dlm keta wey. Lain kali jgn lengah2. Anak ke3 kang sakit je terus gi spital.

Noli@Ibu Wafa said...

hidup viva!!! ehh tetiba..hehe..alhmdulillah ..tahniah2

Noor Diana Tumpang said...

alhamdulillah, mudah je bersalin...tahniah ye

http://www.noordiana.com

mekchu said...

smpai2 hospital dh bukak 8cm? Uishhhh itu kalo lmbt skit smpai, kompem beranak dlm viva... Baca cerita org bersalin ni rs senang je depa ni bersalin.. Huhuhu terus menanti dlm debaran.. Dup dap dupdap....

Chekgu Azrine said...

senangnya bersalin..alhmdulillah..hmpir2 beranak kt keta nih..hehe

Ana Lyana said...

rezeki masing2 kan senang bersalin ni.. alhamdulillah semuanya selamat. terkejut ok air ketuban pecah dlm lif.. hahaha sian cleanaer..

anak kedua selalunya senang bersalin. org kata la..:)

♥naematulsaadahismail♥ said...

Salam jengah..
Pengalaman kta lebih kurang sama ja..
Alhamdulillah mudah pulakk ank kedua ni

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site