Tuesday, May 3, 2011

Kenangan Pertama Kali Bersalin Part 3 (Last kopek!)

Assalammualaikum wbt dan morning sume.. Pagi nie aku nak sambung citer kenangan waktu bersalin aritu.. Mungkin boleh dijadikan panduan kepada bakal2 ibu di luar sana.. Tak pun sekadar kenangan aku bersama Esya di dalam belog ini.. Kita sambung yer.. Masa en bob pegi makan tinggal ler aku sorang2 kt dalam bilik bersalin tu menahan kesakitan yang amat. Kejap2 aku tengok jam.. Adei lambat lagi pukul 1.30 ptg.. Pastu plak kejap2 CTG aku berbunyi.. pastu nurse pun datang betulkan.. Begitulah seterusnya.. Bosan giler time tu! Eh sempat lagi rasa bosan tau walaupun sedang sakit ehehe. Nurse pesan kalo sakit tak tertahan dia suh aku sedut oksigen untuk kurangkan sakit.. Tapi tak boleh guna selalu nanti boleh menyebabkan mengantuk ketika meneran. Aku try la sekali tapi macam tak jadik jer hihi mungkin aku tak reti guna kot :p Dipendekkan cerita jam sudah menunjukkan pukul 12 tgh hari.. Time tu doktor pakar pun datang.. Dia seluk aku huu time tu air ketuban pun pecah lah.. Series terasa air yang sangat banyak melimpah2 kat katil aku.. Doktor scan perut lagi.. Kali nie kedudukan baby berubah lagi.. Oh no! Lutut pulak ke bawah.. Tadi punggung.. So doktor terpaksa ceaser aku.. Memang dah tak da jalan lain lagi.. Kuar ikut tingkap juga jawabnya.. Time tu aku redha asalkan sakit kontraksi aku tu hilang.. Tak tertahan dah menangungnya.. So aku di beri surat perjanjian dan di suruh sain sebagai tanda setuju. Pastu en bob pun datang dan doktor jelaskan pada dia.. Yang tak bestnya en bob tak bole masuk bilik bedah huhu. Aku ditukarkan baju.. Baju spesel sket nak masuk bilik bedah kan.. Dipakaikan tiub air kencing.. Sakit weh! Huhu Dengan pantas aku di sorong masuk ke bilik bedah.. Dibius di tulang belakang.. Tiba2 aku tak rasa yang aku ada kaki.. Cuma aku hanya mampu mendengar doktor dan nurse berborak dan suara baby menangis... Subhanaallah cepatnya.. Tepat jam 12.44 esya berjaya dikeluarkan.. Aku rasa macam baru jer masuk bilik bedah tu dalam 15 minit yang lalu.. Nurse datang tunjukkan esya pada aku.. Lagi sekali aku sangat2 terkejut melihat wajah anak yang ku kandung selama ini.. Paling terkejut sebab aku tak sangka langsung yang aku akan dapat baby GIRL! Yelah ramai nau yang dok teka aku akan dapat baby Boy akhirnya.... Kata hati aku jugak yang betul.. Aku memang dah lama terdetik yang aku akan dapat baby girl cuma tak berani nak cakap kat orang jelah.. Ok dipendekkan lagi cerita.. Kuar daripada bilik bedah tu aku ditempatkan di wad 5E. Sebilik ada 4 org.. Petang tu pulak aku demam panas.. Menggigil2 dibuatnya mungkin demam terkejut lepas operate kot :P k la uols tu jelah dulu.. Nanti kalo ada masa dan kerajinan aku citer pasal demam dan keadaan kat spital.. Kalo tak bz la yer.. Nie pon aku dh karang n3 nie pagi2 td tapi esya dh bangun tak sempat nak publish.. So petang pon petang la yer asalkan ado! Hihi k chow dulu esya asyik memerap jer arinie nak tido atas lengan aku.. Nak manja2 ngan mama dia lah nie :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

6 comments:

kathy jem said...

waaah...! sudah bersalin yer..tahniah.. ;)

pRincESs_N said...

Bkn dmam panas kak..tu sbb dlm OT suhu tsgtt sejuk sbb nk elak kuman..then kite klua OT kne suhu bilik..blaku perubahan suhu..tu yg menggigil x hengat tu...

aDieyZa said...

naluri seorang ibu mmg kuat.. betul la jangkaan akk akan dapat baby girl, esya yg super duper cute!!!

Nur Syazwani Mustafa said...

mmg x sgka akak dpt bb girl tau..cm sy dulu la..sume dok ckp lelaki..tp dlm ati ni mmg ckp girl..nk sgt girl..alhamdulillah..pas abes operate tu tgk2 girl... =) neway tahniat sis...

^effa^ said...

congrats.. best2.. tak sabar jugak nak tunggu baby keluar.. hehe ;)

ch@ said...

setuju dgn princessN, mmg OT sejuk gila. sampai tahap rasa nak beku. udahla badan bengkak bengkil dicucuk sana sini. takpe la ikut tingkap pun, janji mama dan baby sihat.

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site