Thursday, April 19, 2012

Qalesya Irdina satu tahun :)

19 April 2012... Genap my Qalesya Irdina satu tahun...

HEPI BUFDAY TO U....
HEPI BUFDAY TO U...
HEPI BUFDAY TO ESYA...
HEPI BUFDAY TO UUUUU...
MUAAHHHHH SYG MAMA BABAH!

Syukur alhamdulillah Ya Allah kerana kau kurniakan anugerah yang tidak ternilai ini... Aminnn

Sesungguhnya sepanjang tempoh setahun ini pelbagai kenangan manis yang kami alami.. suka duka nak membesorkan anak.. hai macam2 lah.. itu baru setahun ehehehe orang lain dah bertahun2 kot... tak heran la kan

Oklah.. agak lama jugak aku tak review perkembangan esya.. last aritu masa brapa bulan ntah.. dah lupa! haiyooo banyak urat putuih :P

Bukan tak nak review tapi oleh kerana kesebokkan yang terlampau disamping menjaga anak yang super duper manja nie aku tak dapat nak kosentrate ngan blog lagi.. kalo ada masa aku update haa begitu..

Pic Esya 1 tahun... dah besor anak sulung mama babah nie eh
Makin besor makin manja.. kadang2 tu mengade2 jugak.. suka melembikkan badan untuk minta dukung.. kadang tu tengah elok2 main tetiba jer dia lembikkan badan dan hempaskan badan ke lantai sambil nangis2.. hiii bab nie aku memang geram.. kadang tu tak tahan sabar jugak... hihi

dah start makan banyak... tapi kadang2 tu ikut pada mood jugak minah nie! dah mula makan nasik biasa.. bubur sume tu dia dah tak layan.. dia wek2 kan aje huhuhu bermulalah episod baru... mama dia merekacipta segala jenis masakan... kadang tu sampai tak tau  nak masak apa.. aku ulang masak sup ayam jer lah hehe

bila time dia berselera makan tu memang bestlah.. bagi makan tak henti2... kalo dia tak nak usahlah ko paksa di tolaknye pinggan nasik tu.. hadoiii stress

Esya suka makan biskut... setakat nie aku bekalkan biskut tiger pelbagai jenis untuk dia..

Esya hisap puting! hahaha yang ini BS esya yang ajar ok.. ngan aku dia campak2 jer puting tu kalo kasi.. tanda protes ler tu sebab mama dia ada puting lagi best kot daripada puting tu opssss  hehehehe


Kuat merajuk! haiyoooo ikut perangai sape kah ini? haaa mesti perangai mama dia.. kuat nangis plak ikut perangai babah.. adil bukan??? hahaha

Dah ade 7 batang gigi... 4 batang gigi atas... 3 batang gigi bawah... dan suka menggigit nenen mama dia.. hoho yang ini paling aku tak tahan! kadang tu boleh dibawak bergaduh anak beranak... dan boleh buat aku meleleh ayaq mata menahan kesakitan huhu... biasanya kalo esya gigit aku akan tampar pipi dia.. ala tampar manja2 jer gitu... xpon picit hidung dia.. sakit wei! tampar tu kan tindakan refleks.. berlaku spontan bila kita terkejut

Esya juga dah diberi susu formula... hurm dah tak fully BF lagi sejak dia berusia 10 bulan.. Sebabnya  susu aku dah merudum... dah merajuk hehehe mestilah bersebab susu tu merajuk kan... hahaha agak2 korang napa eh?? jeng3x

Mulanya payah jugak nak bagi dia susu formula.. ambik masa jugak dia nak terima dan pelbagai jenis susu jugak aku try.. S26, Anmum tak jalan.. last2 minum Friso Gold (kt umah BS) dan Dugro bila kat umh sendiri.. tapi nenen tetap bagi jugak.. walaupon tak berapa banyak hasilnya... yang penting  dia puas hati dapat bau nenen mama dia dan gentel2 apa yg patut hehe


Oh yer Esya dah duduk dengan BS baru tau! dah nak masuk 2 bulan dah pon.. itupun sebab BS lama dia (umi) nak resign.. maklumlah masa tu Esya kuat merengek, menangis dan mengada huhu... now esya dapat BS muda yang cun melecun.. anak dara lagi you hehe.. budak nie tak nak keje.. dia anak tunggal.. mak dia memang mengasuh budak so mak dia suh dia pon mengasuh budak.. maka bekerjalah dia sebagai pengasuh.. alhamdulillah baik budak nie dan aku memang senang hati anto esya kat situ... mudah2an lama lah esya kat situ kan...

Ok itu sahaje yang aku ingat... ada masa terluang kita bercerita lagi.. mudah2an anak mama membesar dengan sihat dan bijak.. menjadi anak yang solehah di dunia dan akhirat... aminnn

2 comments:

atty's said...

SELAMAT HARI JADI ESYA,SEMOGA MENJADI ANAK YG SOLEHAH , BERJAYA DALAM APA JUA YG ESYA CEBURI..DAN SIHAT SELALU.AMIN.

izyandyiean@life said...

hepi birthday esya... :)) da makin comei esya ni.....

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site