Thursday, July 24, 2014

Baju raya

 Bila dah beranak pinak nie of kos la semua persiapan raya anak lebih diutamakan. Mama tak ada baju raya pon tak apa asalkan anak ada... ewahhh menipu benor tak ada baju raya ken.

Malam tadi pi umah kak ct amek baju esya dan sara. Kak ct tu tailor aku daripada zaman bujang sehinggalah sekarang. Semua baju aku dia yang jahitkan. Baju masa bertunang, baju masa akad nikah dan baju kerja semua dia yang jahit. Aku suka sangat jahitan dia tu kemas dan selesa bila dipakai. Sebab tulah sampai sekarang hubungan kami tak pernah putus. Setia pada yang satu katanya hehehe.


 Esya testing baju raya. Raya pertama pakai peplum uols! nie mama dia yang teringin nak buat. Sebab budak kecik pakai peplum nampak comel sangat. Sukee... aku tak buat peplum.. baju kurung pahang aje. Selesa boleh pakai kerja nanti baju tu. Yelah nak melaram sangat malu pulak rasa. Dah tua kan.



Kasut raya esya pilih sendiri. Dah besar nie semua nak kaler pink aje. Baju raya pon beli ikut kaler faveret dia. Pepel dan pink. Hai laa anak apa saja lah untukmu. Asalkan kau gembira.







Posinggg.... time nie dah pukul 12.30 tengah malam.. sara dah tido sebab tu tak dapat amek gambar dia huhuk. 
 Dan ini pulak baju kurung pahang kain jenis cotton. Sesuai untuk budak sebab ianya tak panas. Baju aku pon ada sama macam nih. Sedondon laa kami bertiga raya nanti. Baju kami dah settle tapi baju babah je belum. Boleh babah tak nak beli baju raya!! tsk tsk tsk

Katanya tak pakai dah nanti.. pakai sekali jer raya first tu.. nak pakai baju taun lepas katanya.. hai babah raya setahun sekali jer kot... tak mecing laa kita nanti tau..ermmmm mencik tau!

tak pe akan ku pujukk jua!


Mood raya dah mari... mood nak balik kampung jer sebenarnya. Tahun nie ala kadar jer tak nak berlebih2. Ingat sama saudara kita di Palestine sana... saudara kita yang baru kehilangan keluarga dan teman semasa nahas MH17. Dan ramai jugak yang kehilangan....tengok dekat group wasap... Ya Allah sedihnya... semua itu ketentuanNya siapalah kita nak menghalangnya... Allah telah menjemput mereka pulang... kita yang hidup nie tak tau la bila tiba masanya... pun akan pulang jua...

Allahuakbar! kuatkan iman kami Ya Allah... tabahkan hati mereka... kerna ku tahu aku tak berdaya berada di situasi mereka orang2 yang terpilih....

Raya di mana korang? aku balik ke perak...insyaallah. Kalo boleh malam jumaat tu nak gerak dah. Sabtu tu dah tentu2 jem. Semua nak balik kampung kan... ah ntah2 jumaat tu dah start jem.

Oklaa semua selamat pulang ke kampung berhari raya bersama keluarga. Hati2 memandu. Belanjalah dengan berhemah jangan membazior! beli ikut keperluan jangan ikut nafsu (untuk diri sendiri haha). Semoga kita semua dilindungiNya... Ameen.

Selamat Hari Raya Aidilfitri uols... maaf zahir dan batin...


1 comment:

Zana Adieyza said...

selamat hari raya kak.. maaf kalau ada salah silap sepanjang kita kenal yer..

hati2 balik kampung nanti.. :)

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site