Monday, June 30, 2014

Resepi sahur bertenaga bersama ESP Shaklee

Assalammualaikum semua... apa kabo arinie? Selamat menjalani ibadah puasa dan selamat menjalani ibadah di bulan mulia... kepada pembaca blog jivebumz tersayang.. semoga ramadhan tahun ini bukanlah yang terakhir untuk kita... dengan adanya peluang nie ayuh kita gandakan pahala.

So puasa nie kita tak mau kata-mengata, buruk sangka, korek hidung opsss

hehehe hampa taulah apa semua perkara yang membatalkan puasa kennn


oh ini menu semalam... berbuka puasa tanpa membeli belah di bazar ramadhan... alhamdulillah Allah berikan rezeki ini kepada kami...gembira...

 Ok berbalik kepada tajuk kita diatas yelah nak bagi uols resepi sahur bertenaga yang mana korang tak payah susah payah... senang je pun nak buatnya...

Bahan-bahannya adalah seperti dibawah.. paling penting kena ada ESP daripada Shaklee yer. Kalau tak ada mai order lekaih... dengan saya laa.. sapa lagi kan hahaha (sempat lagi promote ko)




 Esp, fresh milk dan juga kurma

Caranya sangatlah mudah.... amek 5 biji kurma atau lebih ikut sukahati korang la nak berapa. Aku amek 5 biji pon dah cukup manis dah.. better kurangkan kepada 3 biji la.. sebab aku nie tak suka manis2 sangat kang tak boleh nak telan.. ok ikut tekak korang  lah.. kalo suka manis letak ler 7 biji pon tak pe.. sukahati...

Masukkan dua sudu esp, 300 ml fresh milk dan kurma yang telah dibuang biji. Blendkan sekali biar sebati.


Dah sebati semua..kurma pon dah hancur masukkan lah ke dalam shaker...

Seperti dibawah... shake kan dia... pastu sila simpan di dalam peti sejuk.. senang tak?

Seeloknya buatlah pada malam hari sebelum tido... esok pepaginya bolehlah terus bersahur tak payah lah terkocoh-kocoh didapur siapkan juadah bersahur lagi.. macam aku dah buat siap malam tu pagi bangun minum dan cicah dengan roti. Aku tak makan nasik... tak selera.. sebab makan sorang2 huhu. Hubby jenis tak makan sahur so dia pon minum air saja. Gitu...

Alhamdulillah masih bertenaga sehingga sekarang akibat penangan esp pagi tadi... sebenarnya banyak lagi yang korang boleh campurkan antaranya badam, kekacang dan apa saja makanan yang menyihatkan. 

Kena kreatif lah skit yer sebab perut kan nak yang berlainan setiap hari.. ok esok2 kita cuba resepi lain pula yer... cuba esp campur air twister oren pulak haha.

Ok selamat mencuba!!!




Mama bertenaga,

ila kamilah 012-5417451

2 comments:

mekchu said...

wahhh... ini memang bagus ni jibam.. resepi ESP di bulan puasa... sbb no doubt esp ni sgt bagus.. dah petang baru perut vibrate.. ehh nanti buat la lagi resepi ESP lagi..

JIVEBUMZ said...

Mekchu,
Haha dah ada esp tu mekchu sila pelbagaikan kalo idok bosan... baiklah syg nti ku buat resepi bawu hehehe

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site