Sunday, September 7, 2008

Puasa hari ke 7

Hurm arinie nk buka puase mkn ape yer??? Jenuh saya dan housemate dok pk ape resepi kitog arinie.. tetiba mek tie gelaran dak umah saya dpd ganu nie.. die nie mmg byk idea kalo bab mkn nie.. "Apa kata kita wat sambal kerang ngn sayo bayam rebus??" tanya mek tie pada kitorg.. Hurm dalam pale saye dok terbayang ayam masak kicap.. "erm xkisah la mek tie asalkan ade kuah" kata saya.. At last xjadik la angan2 saya nk mkn ayam masak kicap arinih.. huhuh xpela asalkan ada org yg sudi masak arinie saya setuju aje.. yea yea... So saya dan 2 org kwn pon trn la g kedai beli barang2 nk masak jap lagi..

sebelum g kedai harus posing dulu la korang.. nie housemate saya cik ina dan jugak bekas housemate cik lin.. hehehe bujang lg nie!!

Saya pon nk masuk gak..heh nape ko pejam mate cik Lin wes?? Silau ka? hehe

Mak ai ramainya umat.. dorg nie sume malas masak ke arinie ek? hee xbaik tau tah2 dorg nie nk beli kuih jer kot cam kitorg nie..hee

Cik ina n Cik Lin dok pilih kuih ape yg dorang idamkan nk makan buke nti..

Saya beli kuih karipap ngn cucur udang tuh.. teringin dar..hehe

Nie dah sampai umh tau.. kitorg ngh ciap2 nk masak Resepi KERANG BERKULIT MASAK SAMBAL tp saya taruk gambo sayo bayam lak yek? hehe xpela gambo kerang ade kt bwh tuh..

bawang putih di cincang..agak2 dlm 2 biji ckup la.. bawang merah di mayang.. kalo nk taruk sebijik bleh separuh pon xpe.. ikut suka hati uols k.. pastu jgn lupe halia ditumbuk lumat.. agak2 dlm besar ibu jari yer.. tumis sume tuh sampai naik bau.. lagi x bau jgn masukkan cili lagi.. nanti xsedap bukan salah saya.. salah uols sebab xikut arahan.. hehe

Dah wangi tuh trus masukkan cili boh kadar banyaknye ikut suke tapi make sure cari cili boh yg wame merah yer!! kalo warne oren sure masakan uols xjadik coz rasanye kurennngg bangat..hehe

Kemudian masukkan gula, perahan air asam jawa dan serbuk perasa.. ikut suke uols nk masuk Tumix ker, pak aji ker, aper2 la.. cam kitorg masuk tumix.. so kalo nk sedap rase mcm yg kitorg wat nie better uols taruk tumix la xpyh byk sket jer.. eheh mcm best jer..

Then masukkan kerang gaul-gaul sampai sebati dan tutup.. tunggu sehingga kerang2 tersebut pengsan sehingga ternganga cengkerangnya.. selagi tak nganga uols xbleh buka dan itu tandanya kerang tersebut masih hidup dan kemungkinan utk ianya melompat keluar adalah besar.. hik hik hik..

Apabila kerang dah betul2 masak masukkan daun sup yg dipotong setengah inchi.. kalo uols nk potong 1 inchi pon bleh ikut kreativiti uols k..

Gaulkan sehingga sebati yer.. nie la hasilnyaaa... tarrraaa

Dah ciap pon.. kalo nk lebih sedap jgn lupa tumbuk sambal belacan nti bleh cicah ngn kerang nie.. mkn dengan nasik panas2 pastu ngn sayo bayam msk rebus.. fuh class.. pasti menambah nasik 2,3 pinggan.. hehe

Hurm nie die menu kitorg berbuka arinie..

Tak lupe air tebu beli kt bazaar td..hee kenyang2.. pas mkn kite g terawih yer.. daaa

2 comments:

Tachi said...

giler banyak mknn...korang ni berbuke secara sederhana ke mengtekedarah?hahahaha

JIVEBUMZ said...

haha lebih kureng la kak nafsu serakah nie.. bkn aper..lalala

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site