Wednesday, February 20, 2013

Susu ku untukmu Sara

 Sudah lama ku teringin nak abadikan kenangan susu-susuku di dalam belog ini akhirnya hari ini seakan terpanggil untuk membuat entry pasai susu nih...

Ehem..ehemmm tetiba nak bercerita pasai susu plak dah minah nie.. saya bukanlah orang yang hebat pasai pengendalian susu ibu.. saya pon masih belajar..walaupun dah punyai anak dua tapi rasanya macam banyak sangat benda yang saya belum tau dan tak tau.. ok tak pe pakcik gugel ada mai kita gugel sama-sama k

Setiap hari saya akan pam di opis sekurang-kurangnya 2 kali. Sesi pertama antara jam 10.30-11 pagi dan sesi kedua antara jam 4.00-4.30 petang. Kadang-kadang bila terlebih rajin saya akan pam 3 x. Tapi jarang-jarang lah sebab kekangan masa dan kerja diopis yang tidak mengizinkan :(

Untuk satu sesi perahan biasanya saya akan dapat 7oz..ikut rezeki lah kadang-kadang ada kurang dan ada lebihnya.. sikit atau banyak saya sangat bersyukur kerana masih dikurniakan rezeki untuk baby Sara.. kalo dapat banyak of kos saya hepi tapi bukan bermakna dapat sikit saya perlu bersedih.. saya perlu tingkatkan lagi usaha untuk keep on pumping gituuu 

nie hasilnya untuk sehari.. biasanya 3 botol x 5 oz susu.. kalau dapat pam 3 sesi mungkin lebih lagilah hasilnya kan.. tak pe sikit2 lama2 jadi bukit hehehe 

Port menyusu ketika diopis ialah bilik stor ict kehkehkeh.. port yang paling selamat...dan selesa walaupun tak ber ekon..
 
 eh gambar lebih kurang sama laa.. tapi hari lain2.. seronok tengok gambar susu sendiri sebenarnya sebab boleh jadi motivasi untuk diri sendiri..sekiranya diizinkanNYA saya nak sangat3 menyusu Sara sehingga usianya 2 tahun..amin

Akaknye dulu sempat fully BF 8 bulan aje..lepas tu saya peknen lepas tu susu pon drop :( sedih... tapi tak pe at least dapat jugak saya susukan Esya. Insyaallah mudah-mudahan Allah permudahkan segalanya.
Bagi saya bila baby banyak menghisap, banyaklah susu akan terhasil.. bayi kurang menghisap, kuranglah susu akan terhasil.. Sebab itu saya selalu kejutkan Sara menyusu.. Kalau ikutkan dia asyik nak tido aje.. kadang tu sampai dah kembang2 kuih mama dia nih tau.

Dalam pantang paling seronok buat stok susu.. alhamdulillah rezeki melimpah ruah.. sampai ada saya sedekahkan kepada kawan-kawan yang memerlukan.. macam gambar kat bawah nie.. nie susu masa pantang ritu, Si Esya sebok nak tolong kemas..

Sekarang stok dalam peties ada berbelas2 jer.. Sara jenis tak suka minum stok susu yg lama2.. so susu yang lama saya sedekahkan semuanya kat kawan saya.. dan saya sekarang nak mula buat stok baru.. huiii sangat mencabar ok nak kumpul stok bila kita dah start keje nie.. macam2 dugaannya.. yang penting kita sebagai ibu kene kuat semangat dan rajin. betul tak kawan2?

So ibu2 diluar sana mari kita lipat gandakan usaha untuk hasilkan yang terbaik buat anak kita.. kerana susu ibu adalah yang terbaik di dunia!!!

caiyok..caiyokkkk

 


2 comments:

izyandyiean@life said...

Lawa cooler bag... Xsbr nak pumping blk nti.. Semoga pejlnn ila kali ni dipermudahkan...amin

biha said...

Puas hati bla tgk ank membesar tanpa fm.semoga dipermudahkn niat kita nk nyusu smpi ank 2thn.

jom jln2 my blog
bha2805.blogspot.com

Photobucket
© Design by | Nurulchumel Lovely Site